США обурились заявою Макрона про відправку західних військ в Україну – Bloomberg
США обурились заявою Макрона про відправку західних військ в Україну – Bloomberg

США обурились заявою Макрона про відправку західних військ в Україну – Bloomberg

Заява президента Франції Еммануеля Макрона про відправку іноземних військ в Україну розізлила американських чиновників, які в приватних розмовах кажуть, що такий крок може спровокувати зіткнення з Москвою.

Про це повідомляє Bloomberg.

За словами співрозмовника агентства, натяки Макрона були зроблені для того, щоб змусити російського президента Володимира Путіна замислитися, але чиновники, знайомі з дискусіями в НАТО щодо України, кажуть, що вони могли мати протилежний ефект.

Зараз дивляться

Зазначено, що змусивши Берлін публічно виключити можливість відправки військ, Макрон зумів розвіяти тривалу невизначеність щодо розташування “червоних ліній” союзників, яка, за словами високопоставленого американського чиновника, існувала до цього.

За словами окремих чиновників, які також говорили з Bloomberg на умовах анонімності, ці коментарі не були дуже розумними з точки зору оперативної безпеки, особливо з огляду на те, що кілька країн вже можуть негласно мати певний персонал в Україні.

Лідерство Макрона в ЄС

Президент Франції Еммануель Макрон перетворює себе на де-факто главу зовнішньої політики ЄС. Він взяв на себе провідну роль у протистоянні російській агресії та гуманітарній катастрофі в Газі. Водночас не всі його союзники переконані, що він найкращий захисник їхніх інтересів.

Bloomberg з посиланням на чиновника, знайомого з дискусіями в Брюсселі, відзначає, що деякі прем’єр-міністри ЄС очікують від Макрона лідерства, і багато хто вітає його жорстку позицію щодо Росії. Однак критики французького президента кажуть, що він більше говорить, ніж діє.

Так, агентство звертає увагу, що минулого місяця Макрон заявив, що підтримує чеську ініціативу щодо закупівлі для України близько 800 000 снарядів за межами ЄС. Однак Франція ще не оголосила про жоден фінансовий внесок в неї.

Заява Макрона про відправлення військ НАТО в Україну

Наприкінці лютого президент Франції Еммануель Макрон після зустрічі лідерів ЄС хоча наразі серед союзників і не вдалося знайти консенсусу щодо цього питання.

Після цих слів французького лідера у США і низці європейських країн  заявили, що не мають наміру відправляти свої сухопутні війська в Україну.

Макрон пізніше сказав, що всі його заяви про направлення західних військовослужбовців в Україну були ретельно продумані. Він також зазначив, що Франціяне буде брати на себе ініціативу у наступі проти Росії.

Теги за темою
Україна США Євросоюз Франція Еммануель Макрон
Джерело матеріала
loader
loader