Дієтологи пояснили, яка кількість порцій риби має бути у щотижневому раціоні, щоб знизити ризик захворіти на рак і діабет ІІ типу.
Риба і здоровий раціон
Риба і морепродукти є джерелом легкозасвоюваного білка, який містить Омега-3 жирні кислоти, вітаміни D та B12 (рибофлавін). Крім того, вона багата на кальцій, калій, фосфор, залізо, цинк, йод, магній та калій.
Згідно з результатами дослідження Seafish, яке проводили у Великій Британії, збільшення споживання цих продуктів може знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, раку кишківника та діабету ІІ типу.
Молоді люди зазвичай споживають щотижня менше риби і морепродуктів порівняно з людьми старше 55 років, причому 22% усіх випадків захворювань, яким можна було запобігти, припадає на вікову категорію 25-34 років.
З цієї причини дієтологи рекомендують споживати принаймні дві порції жирної риби, як-от лосось, скумбрія, оселедець і форель.
Експерти наголошують, що навіть при обмеженому бюджеті можна знайти доступні корисні варіанти, які коштують менше, наприклад, сардини або минтай.