Протизаплідні та препарати для гормональної терапії можуть спровокувати пухлини головного мозку
Протизаплідні та препарати для гормональної терапії можуть спровокувати пухлини головного мозку

Протизаплідні та препарати для гормональної терапії можуть спровокувати пухлини головного мозку

Прийом певних контрацептивів і препаратів замісної гормонотерапії може збільшити ризик розвитку внутрішньочерепних менінгіом, пухлин головного мозку. У новому дослідженні, опублікованому в журналі BMJ, вчені розкрили цей взаємозв’язок.

Контрацептиви і замісна гормонотерапія

Зазвичай менінгіоми не є раковими пухлинами, але вони швидко ростуть і становлять загрозу через відсутність симптомів. Це може призвести до інвалідності і навіть смерті.

Проаналізувавши дані понад 108 тис. жінок, серед яких майже 20% перенесли операцію з видалення внутрішньочерепної менінгіоми, науковці встановили, що внутрішньоматкові системи з левоноргестрелом, відомі як гормональні спіралі, не збільшують ризику виникнення пухлин.

Зараз дивляться

Проте жінки, які приймали медрогестон, що застосовується під час менопаузи, мали більше ніж в чотири рази вищий ризик. Крім того, менопаузальна гормональна терапія прогестоном збільшила шанси у 2,7 рази.

Було виявлено, що пухлини частіше пов’язані з трьома відомими прогестагенами — номегестролом, хлормадіноном і ципротерону ацетатом.

Прогестагени схожі на природний гормон прогестерон і зазвичай використовуються як контрацептиви та замісна гормонотерапія під час менопаузи і лікування деяких гінекологічних захворювань.

Без паніки

Хоча результати дослідження вказують на зв’язок між деякими видами прогестагенів і ризиком розвитку пухлин, експерти наголошують, що немає причин для паніки.

Ризик є дуже малим, і навіть у випадку виникнення менінгіоми відмова від препарату здатна зупинити прогресування пухлини.

Подальше дослідження прогестагенів та взаємодії з гормональними та ендокринними рецепторами є важливим напрямком для майбутніх наукових досліджень та перегляду стратегій терапії.

Джерело матеріала
loader
loader