Виглядає і відчувається як справжнє: у США створили тканинний трансплантат людського вуха
Виглядає і відчувається як справжнє: у США створили тканинний трансплантат людського вуха

Виглядає і відчувається як справжнє: у США створили тканинний трансплантат людського вуха

Команда американських вчених Медичного коледжу Вейла Корнела, використовуючи найсучасніші методи тканинної інженерії та 3D-принтер, зібрала точну копію вуха дорослої людини, що має вигляд і відчувається, як справжнє.

Можливість для тисяч людей

Дослідження обіцяє надати трансплантати з чітко визначеною анатомією і правильними біомеханічними властивостями для тих, хто народився з вродженою вадою розвитку або втратив вухо в більш пізньому віці.

– Ця нова технологія може в кінцевому підсумку надати можливість, яка стане реальною для тисяч людей, які потребують операції з виправлення деформацій зовнішнього вуха, – сказав керівник відділення пластичної та реконструктивної хірургії Джейсон Спектор.

Зараз дивляться

Дослідження

Під час наукового експерименту Спектор і його команда використовували стерилізований хрящ тваринного походження, оброблений з метою видалення всього, що могло б викликати імунне відторгнення.

Потім хрящ завантажили в хитромудрі пластикові каркаси у формі вух, які були створені на 3D-принтері на основі даних про вухо людини.

За словами вчених, невеликі шматочки хряща діють як внутрішні зміцнення, стимулюючи утворення нових тканин усередині каркаса. Подібно до арматури, вони зміцнюють трансплантат і запобігають його стисненню.

Протягом наступних трьох-шести місяців структура перетворилася на хрящову тканину, що містила хрящ, яка точно повторювала анатомічні особливості вуха, включно зі спіральним краєм, антиспіральним краєм усередині обіду і центральною чашею раковини.

Посилити міцність

Біохімічне дослідження підтвердило, що репліки мали гнучкість і еластичність, подібні до вушного хряща людини. Однак штучний матеріал не був таким же міцним, як натуральний хрящ, і міг порватися.

Щоб розв’язати цю проблему, Спектор планує додати в суміш біоматеріал з невеликого шматочка хряща, взятого з іншого вуха реципієнта. За словами вченого, ці клітини відкладатимуть еластичні білки, які зроблять вушний трансплантат таким же міцним, як і хрящ натурального вуха.

Джерело матеріала
loader