У Польщі хочуть створити “павутину” пунктів спостереження для виявлення ракет РФ
У Польщі хочуть створити “павутину” пунктів спостереження для виявлення ракет РФ

У Польщі хочуть створити “павутину” пунктів спостереження для виявлення ракет РФ

У польському Сеймі з’явився законопроект, що передбачає створення мережі пунктів спостереження і оповіщення для системи протиповітряної і протиракетної оборони по всій країні.

Про це повідомляє Defense24.

Згідно з проєктом, що отримав кодову назву Павутиння, мережа військових радарів (на суші, в повітрі і на воді) буде доповнена “павутиною” пунктів спостереження і оповіщення, керованою переважно цивільними службами.

Зараз дивляться

– Важливу роль у цій діяльності відіграватимуть державні лісові господарства, які використовують понад сімсот спостережних веж і пожежних спостережних пунктів, що мають середню висоту 35 м, забезпечують радіус спостереження від 10 до 15 км і розподілені по всій Польщі, – йдеться у повідомленні.

Зазначено, що ідея депутатів, ймовірно, викличе великий інтерес у Польщі, оскільки військові передбачають систему компенсацій і заохочень для осіб, які бажають взяти участь у програмі: або як спостерігачі, або з наміром надати власне обладнання та інфраструктуру.

Окрім того, мобільні оператори також можуть бути зацікавлені в проєкті. У Польщі створили цілу мережу високих веж, на яких люди не можуть перебувати (бо вони є лише базами для мережевих та комунікаційних пристроїв).

Після перевірки, проведеної наприкінці 2023 року польською армією, було встановлено, що багато з цих установок можуть бути корисними у системі попередження про повітряний наліт після встановлення на них камер з детекторами руху.

Як працюватиме система

Передбачається, що у разі оголошення повітряної тривоги, спостерігачі відправляються на спостережні пости і повідомляють про це в систему, просто активувавши відповідний додаток на своєму мобільному телефоні.

Очікується, що кожен спостерігач користуватиметься лише простою комунікаційною панеллю, вбудованою в екран звичайного смартфона. Ця панель буде дуже швидкою в роботі, оскільки вимагає від користувача натискання лише двох кнопок, якщо він помітить загрозу:

  • яка ціль (ракета, дрон, літак/вертоліт);
  • в якому напрямку об’єкт летить. Позначити це можна буде за допомогою 12 стрілок, схожих на годинник (кщо телефон розташувати в правильно, це дозволить вказати, куди летить даний об’єкт);

Знаючи точне розташування заданої точки спостереження, програмне забезпечення системи автоматично прокладе маршрут об’єкта, який після кількох повідомлень від різних спостерігачів буде відносно точним.

Більш того, інші спостерігачі, розміщені вздовж цієї траєкторії польоту, будуть негайно попереджені про наближення загрози і, маючи більше часу, зможуть ввести додаткову інформацію.

– На думку розробників законопроекту, таке рішення забезпечить повне покриття всієї системи оповіщення країни і дасть можливість як протиповітряним силам, так і цивільній обороні діяти більш ефективно, – пише видання.

Єдиним недоліком, як очікується, буде низька точність у регіонах поблизу кордону. Ця точність залежить від кількості спостерігачів, які виявляють об’єкт і повідомляють про нього.

Очікується, що у зв’язку з польотом вже третьої російської ракети над Польщею законопроєкт отримає найвищий пріоритет і буде розглянутий вже на наступній сесії Сейму.

В ніч проти 24 березня польська авіація підіймалась у повітря через атаку РФ. Тоді російська ракета залетіла в повітряний простір Польщі на 39 секунд.

Теги за темою
Польша
Джерело матеріала
loader
loader