Психологи розповіли цікаві закономірності, що стоять за обманом в інтернеті
Психологи розповіли цікаві закономірності, що стоять за обманом в інтернеті

Психологи розповіли цікаві закономірності, що стоять за обманом в інтернеті

Дослідження британських та американських вчених, опубліковане в Communications Psychology, виявило цікаві закономірності, що стоять за обманом в інтернеті.

Offline vs online

Інтернет відкрив нові можливості для обману та дезінформації: фішингові атаки, онлайн-знайомства, шахрайства та поширення фейкових новин. Ця тенденція погіршилася після пандемії та появи ШІ.

Тому науковці вирішили дізнатися, чому люди взагалі потрапляють в пастки брехні. У житті допомагає спостережливість: дізнатися неправду можна завдяки невербальним сигналам – голосу, погляду або позам тіла.

Зараз дивляться

Проте в онлайн-середовищі це часто неможливо. Тому дослідники вирішили провести експеримент. Щоб з’ясувати, як люди реагують на брехню, науковці запросили онлайн-учасників до гри в карти.

Мета – виявити, чи здатні вони дурити людей, якщо мова йде про великі гроші. Крім того, вчені перевірили, як соціально-психологічні чинники впливають на сприйняття обману.

Результати експерименту

Спостереження за поведінкою гравців продемонструвало цікавий результат. Найбільш підозрілими до інших були люди, схильні до брехні, а довірливими навпаки – чесні і порядні.

Вчені підкреслюють, що такі висновки можуть бути корисними для розробки нових стратегій боротьби з онлайн-шахрайством і дезінформацією, а також для захисту особистих даних та коштів інтернет-користувачів.

Джерело матеріала
loader