Дуда закликав країни-члени НАТО збільшити витрати на оборону до 3% ВВП
Дуда закликав країни-члени НАТО збільшити витрати на оборону до 3% ВВП

Дуда закликав країни-члени НАТО збільшити витрати на оборону до 3% ВВП

Президент Польщі Анджей Дуда звернувся до країн-учасниць НАТО із пропозицією збільшити витрати на оборону з 2 до 3% ВВП.

Про це повідомляє польське видання , посилаючись на заяву президента країни з нагоди 75-ї річниці підписання Організації Північноатлантичного договору.

— Я переконаний, що це основа для послідовного зміцнення безпеки на всьому євроатлантичному просторі. Це природний і фундаментальний крок, який ми повинні зробити сьогодні разом у протистоянні імперській політиці Кремля, – заявив він.

Дуда наголосив, що Росія посилює та розширює свій військовий потенціал, витрачаючи 1/3 свого ВВП на оборону та перевела економіку на військовий лад. Такі дії Кремля становлять сьогодні велику загрозу для вільного світу. Він наголосив, що саме тому согодні “ми повинні бути сміливими і безкомпромісними”.

Зараз дивляться

За словами Дуди, Польща, як небагато країн світу, знає, що за безпеку доводиться платити, тому вона виділяє понад 4% ВВП на утримання та модернізацію армії. У 2014 році країни військово-політичного блоку зобов’язалися збільшити військові витрати до 2% ВВП.

Він зауважив, що цього було достатнім останні десять років, але те, що робить сьогодні диктатор Володимир Путін, вимагає відповіді.

— Нам потрібна дискусія про майбутнє пакту і конкретні рішення. Я вже порушував цю тему з багатьма лідерами країн НАТО. Я вітаю позитивну реакцію, а також пропозиції щодо зміцнення Альянсу. У всіх нас одна мета – глобальна безпека, – підсумував Дуда.

У березні німецькі спецслужби заявили, що Тривожним чинником є те, що впродовж наступних п’яти років Росія зможе подвоїти свою військову потужність, особливо ‒ наростити звичайне озброєння.

У звіті йшлося, що не можна виключати, що Росія нападе принаймні на частину території НАТО з 2026 року, наприклад, на країни Балтії або Фінляндію.

Теги за темою
Польша НАТО
Джерело матеріала
loader
loader