Через атаки РФ в Україні можуть зрости тарифи на електроенергію – Міненерго
Через атаки РФ в Україні можуть зрости тарифи на електроенергію – Міненерго

Через атаки РФ в Україні можуть зрости тарифи на електроенергію – Міненерго

Атаки на українські енергетичні об’єкти протягом останніх тижнів призвели до виведення з ладу генеруючих потужностей і обмеження енергопостачання у низці областей. На тлі російських ударів тарифи на світло в Україні можуть зрости.

Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко в інтерв’ю Bloomberg.

Уряд намагається оцінити масштаби шкоди

За словами Галущенка, поки що загальна сума збитків ще не була офіційно оцінена, однак в кінцевому підсумку масштаб може сягнути мільярдів доларів.

Зараз дивляться

– Руйнування були значними – і в генерації, і в передачі електроенергії. Ситуація складна. Ми все ще не розуміємо масштабу збитків, оскільки багато об’єктів все ще під завалами, і ми не можемо до них дістатися, – сказав глава Міненерго.

Влітку українців можуть просити економити електрику

Галущенко попередив, що залежно від ситуації українців у липні-серпні можуть просити максимально економити електроенергію. Водночас він не прогнозує повторення таких відключень,як були у 2022 та 2023 роках.

– Росіяни не можуть спричинити повторення віялових відключень 2022 та 2023 років. Навіть у випадку величезних пошкоджень у нас буде базова генерація, яка покриє від 30% до 50% наших потреб, – додав міністр.

Вартість електроенергії може зрости

Галущенко не виключив підвищення тарифу на електроенергію. За його словами, уряд вивчає різні способи фінансування ремонтів енергетичних об’єктів.

У червні минулого року після зимових атак РФ в Україні підвищили ціну на електроенергію майже вдвічі.

– Сьогодні ситуація ще складніша, ніж у минулому році, оскільки ми втратили багато гідроенергетики і змушені проводити планові ремонти атомних блоків, – резюмував він.

Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що впродовж останніх тижнів РФ знищила 80% українських теплоелектроцентралей.

Джерело матеріала
loader
loader