Що таке панічна атака: експерт пояснив, як розпізнати стан та що робити при нападі
Що таке панічна атака: експерт пояснив, як розпізнати стан та що робити при нападі

Що таке панічна атака: експерт пояснив, як розпізнати стан та що робити при нападі

Панічна атака – стан, який може застати вас зненацька і не покидати впродовж тривалого часу.

У новому епізоді сезону Наука стійкості подкасту Простими словами, який випускається в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як?, професор департаменту психології Університету Невади Стівен Гейз розповів, як поводитися під час нападу панічної атаки.

Що таке панічна атака

Панічна атака – це раптовий напад сильного страху чи тривоги, що супроводжується фізичними симптомами.

Зараз дивляться

Як проявляються панічні атаки – симптоми:

  • раптово виникає, немає ніяких попереджень та можливості зупинити напад;
  • рівень страху значно вищий за ситуацію, у якій ви зараз перебуваєте, і, здебільшого, не пов’язаний із нею;
  • пік досягається за кілька хвилин і минає, але повторні напади панічних атак можуть тривати годинами.

Як поводитися під час панічної атаки

Професор Гейз мав досвід переживання панічних напад у молодому віці, саме це надихнуло його на вивчення цього явища.

Фахівець ділиться, що спроби уникнути нападів лише поглиблювали проблему. Це допомогло йому розкрити основний секрет подолання панічних атак – повернутися обличчям до динозавра. Тобто важливо прийняти власні емоції та відчути відповідальність перед ними.

– І в той момент я розвернувся й побіг до динозавра, я одразу відчув, що зʼявився простір, де я можу бути собою, зі своїм страхом, своєю панікою, своїм сумом і всім, що я накопичив, – ділиться Гейз.

Панічна атака: терапія

Дослідження Стівена Гейза разом із колегами стали основою нового методу психотерапії – прийняття та відповідальності. Він почав розвиватися ще в 1980-х роках, а сьогодні – має велике підґрунтя та доведену ефективність у роботі з тривожними та іншими розладами.

Основа такої терапії полягає в тому, що клієнти вчаться не уникати, заперечувати чи боротися зі своїми неприємними емоціями, а приймати життєві труднощі та брати відповідальність за необхідні зміни своєї поведінки.

У терапії прийняття та відповідальності емоції розглядають як адекватну реакцію на певні ситуації.  Вони не повинні заважати рухатися до свідомо обраних цілей.

Таким способом людям із панічними атаками вдається прийняти тілесні відчуття та звільнити свою особистість від катастрофічних думок про страх перед майбутніми нападами.

– Ми завжди тікатимемо від того чи іншого динозавра, але ми не можемо втекти від самих себе. Прийняття дає нам змогу відчувати більше свободи щодо того, ким ми насправді хочемо бути й що ми насправді хочемо нести в цей світ, – зазначає Гейз.

Джерело матеріала
loader
loader