Ураза-байрам 2024: дата свята та що не можна робити
Ураза-байрам 2024: дата свята та що не можна робити

Ураза-байрам 2024: дата свята та що не можна робити

Ураза-байрам – це ісламське свято, яке відзначається з нагоди завершення священного місяця Рамадану, а з ним і суворого посту. Також цей день називають “святом розговіння”.

Якого числа Ураза-байрам у 2024 році

Мусульмани орієнтуються на місячний календар, тому дата Ураза-байраму щороку змінюється. У 2024 році свято настане 10 квітня, а якщо точніше – в ніч з 9 на 10 квітня. Це перший день молодика.

Свято триває від одного до трьох днів, залежно від країни. Однак святкування і застілля можуть тривати набагато довше. У мусульманських країнах Ураза-байрам – вихідний день.

Зараз дивляться

Ураза-байрам 2024 – традиції

Ураза-байрам називають також Ід аль-Фітр (свято припинення поста). Цього дня мусульмани дякують Аллаху за можливість випробувати благословення місяця Рамадан.

До святкування Ураза-байраму готуються заздалегідь. Вдома роблять генеральне прибирання та накривають стіл, багатий національними стравами.

Свято починається з настанням темряви, тому деякі віряни проводять ніч за молитвами. Вранці відбувається колективна святкова молитва Ід-намаз. Перед нею потрібно зробити обмивання й одягнутися в чистий, бажано новий одяг.

В день Ураза-байраму заведено збиратися у колі близьких за святковим столом. Цього дня віряни традиційно вітають одне одного зі словами Ід мубарак, що в перекладі означає: Бажаю благословенного свята.

Також в день свята потрібно жертвувати нужденним, допомагати продуктами та грішми. Милостиня символізує покаяння за власні гріхи.

Що не можна робити під час Ураза-байраму

  • Займатися важкою фізичною працею.
  • Відмовляти в допомозі нужденним.
  • Робити будь-які домашні справи, крім приготування їжі
  • Лихословити та сваритися.
Теги за темою
Свята
Джерело матеріала
loader