Дитина проковтнула жувальну гумку: експерти про реальні і міфічні загрози
Дитина проковтнула жувальну гумку: експерти про реальні і міфічні загрози

Дитина проковтнула жувальну гумку: експерти про реальні і міфічні загрози

Якщо дитина проковтнула жувальну гумку, немає підстав аж занадто хвилюватися.

Дійсно, гумкова основа не може перетравлюватися організмом, але це не означає, що вона зберігатиметься в травному тракті роками, як це стверджується у міфічних твердженнях всезнаючих бабусь.

Гумка проходить через травну систему і виводиться з організму. Це стверджують фахівці Institute of Human Anatom. Проте, у них є і застереження.

Зараз дивляться

Що таке жувальна гумка і з чого вона складається

Жувальна гумка  – це звичайний кондитерський виріб, яким часто насолоджуються завдяки довготривалому смаку та унікальній жувальній текстурі. Основні інгредієнти, які містяться в більшості видів жувальної гумки, – цукор, ароматизатори, штучні підсолоджувачі та барвники.

Цукор і штучні підсолоджувачі надають солодкого смаку, який робить гумку привабливою. Ароматизатори, натуральні та штучні, використовуються для створення різноманітних смаків гумки, від м’яти перцевої до тропічних фруктів.

Ці інгредієнти, як правило, безпечні для ковтання та легко розщеплюються організмом під час травлення.

Проте, є ще гумкова основа, до складу якої входять еластомери, віск, смоли та наповнювачі, які надають жуйці унікальної жувальної текстури і роблять її непідвладною травним ферментам.

Перелік цих складових може викликати занепокоєння, проте, фахівці зазначають, що наш організм регулярно переробляє неперетравлювані матеріали.

Клітковина, наприклад, є речовиною рослинного походження, яка проходить через наш організм у основному неперетравленою, проте має вирішальне значення для здоров’я нашого травлення.

Подібним чином і основа гумки залишається неперетравленою, але, як правило, не завдає шкоди організму.

Неперетравлена основа жуйки продовжує свою подорож разом з рештою відходів і, зрештою, виходить з організму під час дефекації. У середньому весь цей процес може тривати від 24 до 72 годин, залежно від метаболізму та дієти людини.

Якщо дитина часто ковтає жувальну гумку

Якщо дитина проковтнула шматочок жуйки – це не шкідливо. А от якщо подібне відбувається часто, загроза ускладнень стає реальною.

У медичній літературі описано окремі випадки, коли у дітей, які зазвичай ковтали жуйку щоразу, як вона потрапляла їм до рота, відбувалася закупорка шлунково-кишкового тракту.

Причиною цього було утворення безоару.

Безоар — затверділа маса матеріалу, яка може утворюватися в травному тракті з неперетравленої основи жувальної гумки і інших харчових волокон. Це викликає біль у животі, нудоту, блювоту, закреп або діарею.

Для видалення небезпечної скам’янілої грудки – безоару – може знадобитися хірургічне втручання.

Джерело: Institute of Human Anatom

Джерело матеріала
loader
loader