Норвегія скорочує виплати для українських біженців
Норвегія скорочує виплати для українських біженців

Норвегія скорочує виплати для українських біженців

Уряд Норвегії повідомляє, що Норвегія скорочує допомогу для українських біженців. Це робиться для того, щоб знизити привабливість країни для тимчасового захисту. Тимчасові зміни пропонують продовжити до 1 липня 2026 року, передає sud.ua.

Так, уряд просить парламент ухвалити рішення про скасування допомоги на дітей за перший рік проживання в Норвегії.

«Ми очікуємо, що люди, які приїдуть до Норвегії, швидко знайдуть роботу та зможуть себе утримувати. Тому ми пропонуємо це посилення», – зазначила міністр праці та соціальної політики Тоньє Бренна.

Ця зміна є одним із кількох заходів, оголошених урядом на початку зими. Метою було зрівняти потік українських біженців з іншими скандинавськими країнами.

«З нового року кількість прибуттів значно скоротилася і зараз до Норвегії приїжджає приблизно на 40% менше українців порівняно з тим самим періодом минулого року», – йдеться у повідомленні.

Також уряд пропонує внести зміни до законодавства, щоб допомогти біженцям з України швидше влаштуватися на роботу водіями автобусів.

Серед попередніх змін для українських біженців були такі:

українці більше не отримують фінансової допомоги, якщо вирішать жити приватно, а не в центрі прийому біженців;

держава більше не покриватиме витрати на домашніх тварин новоприбулим. На практиці люди не матимуть можливості жити в центрі прийому біженців із домашніми тваринами;

запровадження вимоги проживати країні упродовж 12 місяців, щоб отримати право на одноразову виплату при народженні дитини у 92 648 норвезьких крон (7965 євро);

обмежена можливість подорожувати туди й назад між Україною та Норвегією;

проживання чи транспорт більше не пропонуються українцям, які подорожують до інших місць, окрім національного центру прибуття в муніципалітеті Роде;

для отримання доступу до ряду пільг через національне страхування існує вимога щодо періоду проживання в Норвегії.

Також цієї весни уряд мав ще такі пропозиції для обговорення: скоротити виплати під час ознайомчої програми для пар без дітей приблизно на 6 000 норвезьких крон (516 євро) на місяць; надбавка за програмою форми навчання повинна відповідати кількості годин за програмою ознайомлення.

Зміни у програмах допомоги українським біженцям обговорюють у багатьох європейських країнах. Із 14 березня в Ірландії для новоприбулих біженців виплати скоротили у 5 разів.

Раніше повідомлялося, що у Німеччині через проблеми з житлом нові прибульці змушені будуть тимчасово проживати у різних типах приміщень, таких як ангари, гуртожитки, контейнери або навіть спортзали, і це може статися не лише у великих містах.

Джерело матеріала
loader
loader