Науковці виявили гени, які можуть спричиняти посттравматичний стрес
Науковці виявили гени, які можуть спричиняти посттравматичний стрес

Науковці виявили гени, які можуть спричиняти посттравматичний стрес

Дослідники вивчили генетичну інформацію понад мільйона осіб і виявили 43 гени, які можуть провокувати розвиток посттравматичного стресового розладу (ПТСР).

У період  ПТСР у людини з'являються нав’язливі думки, зміни настрою та інші симптоми. Він виникає тільки у 6% людей, які пережили травмуючі події, і фахівці довго не знали, як і чому виникає цей розлад, пише MedicalXpress.

І тепер група фахівців з Массачусетського технологічного інституту та Гарварду проаналізувала геном понад 1,2 млн людей і виявила у геномі 95 ділянок або локусів, пов’язаних з ризиком розвитку ПТСР.. при цьому 80 з них до цього не були ідентифіковані.

"Це відкриття підтверджує, що спадковість є головню ознакою ПТСР та підтверджує наявність генетичного компонента, який впливає на його складність", – прокоментувала співавтор дослідження Керолайн Нівергельт.

Фахівцям також вдалося з'ясувати, що ПТСР має багато спільної генетики з депресією, а також кілька локусів, специфічних лише для цього розладу.

"Вперше ми наближаємось до генетичної архітектури ПТСР, яка підтверджує попереднє розуміння деяких критичних біологічних факторів, що лежать в основі розладів, пов’язаних із травмою, а також вказує на нові механізми", – пояснив професор психіатрії Гарвардської медичної школи та співавтор дослідження Керрі Ресслер.

Що таке ПТСР

У Міністерстві охорони здоров'я пояснили, що таке ПТСР і чи всі ним хворіють. У МОЗ зазначили, що ПТСР – це порушення психічного стану, що може розвинутися після травматичної події. "Не можна отримати ПТСР через те, що вас, наприклад, звільнили з роботи, адже психологічна травма, через яку розвивається ПТСР, завжди пов’язана з надзвичайно загрозливою або катастрофічною ситуацією", -  пояснили у МОЗ.

Джерело матеріала
loader
loader