Скільки коштує спекти паску власноруч
Журналісти 24 Каналу проаналізували ціни на паски у 4-х великих містах України, а саме Києві, Одесі, Львові та Дніпрі, для того, щоб дізнатися, де обрядовий здобний великодній хліб коштує найменше та найбільше.
Вартість приготовленої власноруч паски складає цьогоріч майже 180 гривень за 1 кілограм, повідомляють в Національному науковому центрі "Інститут аграрної економіки". Торік цей показник був на рівні майже 170 гривень.
Приготування української паски / Фото Pexels
Ціни у супермаркетах
- В одній з мереж супермаркетів України вартість паски коливається від майже 50 до 114 гривень залежно від ваги.
150 грамів традиційного здобного хліба обійдеться у 49,90 гривні (виробник "Culta"), а от 360 грамів – вже у 114 гривень (від "Biscotti").
- Крім звичайної паски, в популярних супермаркетах пропонують ще й італійський панетоне – це кекс, що нагадує паску. Ціна такого – від 120 гривень та вище, а традиційна паска варіюється в ціні від 30 гривень.
За панетоне з цукатами та родзинками від Chef D'Italia доведеться віддати 500 гривень за понад 900 грамів.
Вартість за традиційні українські паски від "Крафтяра" з глазур'ю та кольоровою посипкою набагато нижча – стартова ціна від 30 гривень за 100 грамів. До речі, 300 грамів такої обійдеться у майже 75 гривень.
- В іншій мережі продуктових магазинів ціни на паски можна знайти від 30 гривень до 150 гривень. Вартість залежатиме від ваги виробу.
Класична паска з глазур'ю та посипкою від "Майстрів Смаку" коштуватиме 50 гривень за 200 грамів, а за 550 грамів фірмової, покритої мигдальними пластівцями, треба буде віддати ледь не 150 гривень.
Скільки коштує паска у Києві, Одесі, Дніпрі та Львов / Скриншоти з пошуку Google
Діапазон вартості пасок у закладах
У відомій пекарні міста Лева вартість класичної паски з цукатами, родзинками та ваніллю складає до 600 гривень, залежно від ваги.
- Відтак за 230 грамів доведеться віддати 290 гривень, а за 750 грамів – 600 гривень.
Нестандартні паски, як-от з лимонним курдом чи кракелюром ваніль-карамель, обійдуться вже дорожче.
- За 640 грамів паски з лимонним курдом та 550 грамів паски з кракелюром ваніль-карамель треба заплатити 590 гривень.
В одній з одеських пекарень попередньо здійснюється замовлення на великодні паски, де ціна може коливатися від 750 гривень до 1 250 гривень.
- Вишнево-макова паска обійдеться в 950 гривень за 850 грамів,
- Маленька традиційна з цукатами та родзинками вийде дешевшою – 750 гривень за 500 грамів. Велика ж – у 1 250 гривень за 1 кілограм.
У популярному закладі Дніпра можна замовити такі паски, як-от фісташкову чи сирну. Ціна на них – до 550 гривень.
- Паска з фісташкою, а також з малиною та родзинками, обійдеться в 550 гривень за 600 грамів.
- Сирна паска з шоколадом, родзинками та ягодами вийде дешевшою. За 600 грамів – 480 гривень.
У київському закладі, де крім різних страв готують ще випічку, десерти тощо, доступні кілька різновидів пасок. Це класична, паска "Три молока" та паска "Victoria’s Secret" з полуничним мусом та апельсиновими цукатами. Вартість коливається від майже 600 гривень до 1 195 гривень.
- Класична паска із вагою у майже пів кілограма коштуватиме 590 гривень.
- Паска "Три молока" з вершковим кремом на основі згущеного молока – 990 гривень за 850 грамів.
- Паска "Victoria’s Secret" – 1 195 гривень за 900 грамів.
Ціна паски залежить від складу приготування та оздоблення / Фото Unsplash