Врятував Зінченка від збірної Росії: помер екс-тренер збірної України Михайло Фоменко
Врятував Зінченка від збірної Росії: помер екс-тренер збірної України Михайло Фоменко

Врятував Зінченка від збірної Росії: помер екс-тренер збірної України Михайло Фоменко

1993 року "Динамо" під керівництвом Фоменка обіграло "Барселону". Саме Михайло Іванович уперше в матчі збірної випустив на поле нинішнього її капітана Олександра Зінченка, якого, коли він був гравцем "Уфи", у РФ намагалися заявити за місцеву збірну.

29 квітня на 76 році життя помер екстренер збірної України з футболу Михайло Фоменко. Влітку 2023 року він повідомив, що проходить лікування від онкологічного захворювання. Про це повідомляють на сайті Асоціації футболу Сумської області.

Михайло Фоменко народився в селі Мала Рибиця. За час ігрової кар'єри, серед іншого, захищав кольори "Зорі" та київського "Динамо", у їхньому складі тричі вигравав чемпіонат СРСР, двічі Кубок, а 1975 року — Кубок володарів Кубків і Суперкубок УЄФА.

Михайло Фоменко (у центрі) у футболці "Динамо"

У складі збірної СРСР ставав срібним призером Євро-1972 і бронзовим — Олімпіади-1976.

Клубний сайт "Динамо" висловив співчуття близьким Михайла Івановича.

"Він був ключовим виконавцем легендарної команди Валерія Лобановського", — йдеться в публікації.

По завершенні ігрової кар'єри працював тренером "Динамо" Київ, "Кривбасу", "Вереса", "Борисфена", "Металіста", "Металурга", "Таврії" та низки інших команд.

Михайло Фоменко

Серед головних тренерських віх Фоменка називають перший матч плей-оф збірної за вихід на Чемпіонат світу в Бразилії 2013 року. У домашній зустрічі Україна обіграла Францію з рахунком 2:0. (У матчі-відповіді ж українці поступилися 0:3 і пропустили французів на ЧС). Згадують також матч "Динамо" — "Барселона" 1993 року під керівництвом тренера, в якому кияни переграли каталонців.

Фоменку також вдалося вивести збірну України до фінальної частини Євро-2016, після якого він завершив тренерську роботу.

Михайло Фоменко

До слова, у жовтні 2015 року завдяки Фоменку у збірній з'явився нинішній капітан команди Олександр Зінченко, якого, коли він був гравцем "Уфи", у РФ активно намагалися заявити за збірну Росії. За вихід на поле молодого гравця тренера досить критикували. Фоменко випустив Зінченка на 88-й хвилині важливого матчу проти Іспанії. Молодий футболіст став третім у списку наймолодших дебютантів команди.

Нагадаємо, що у квітні в одному з матчів нижчих ліг чемпіонату Італіїнападник помер на футбольному полі. Після удару по воротах 26-річний Маттіа Джані схопився за груди та впав. Медики не змогли його врятувати. Проводиться також розгляд через повідомлення про те, що медиків на матчі не було, і тому допомогу не надали своєчасно.

Також повідомлялося, що після переможного чвертьфіналу проти "Ман Сіті" іспанська Marca писала, що голкіпер Андрій Лунінпродовжив термін придатності мадридської легенди, і тепер він — на всіх спортивних шпальтах місцевих газет.

Теги за темою
футбол збірна України
Джерело матеріала
loader
loader