Президент Румунії розглядає можливість передачі Україні Patriot
Президент Румунії розглядає можливість передачі Україні Patriot

Президент Румунії розглядає можливість передачі Україні Patriot

Президент Румунії Клаус Йоханніс заявив, що він відкритий для обговорення відправки системи протиповітряної оборони Patriot в Україну.

"Протягом останніх кількох тижнів точилася дискусія про те, хто може надіслати системи Patriot в Україну", - сказав Йоханніс у Вашингтоні після зустрічі з президентом США Джо Байденом у Вашингтоні.

За словами румунського президента, Байден згадав про заклики України та Німеччини до передачі Patriot для ЗСУ.

"Президент Байден згадав про це під час нашої зустрічі, і я сказав, що я відкритий для обговорення. Я повинен обговорити це у Вищій раді оборони, щоб побачити, що ми можемо запропонувати і що ми можемо отримати натомість, тому що покинути Румунію без протиповітряної оборони - неприйнятно", - сказав Йоханніс.

У 2017 році Румунія підписала угоду на закупівлю Patriots на суму $4 млрд, що є найбільшим контрактом на закупівлю між країнами НАТО та ЄС на сьогодні, а перша партія була доставлена ​​у 2020 році.

Попри те, що в Румунії працює лише одна батарея, Йоханніс сказав, що обговорення стосувалося однієї з батарей, яка перебувала на передовій стадії введення в експлуатацію.

Йоханніс також сказав, що обговорив з Байденом свою кандидатуру на посаду голови НАТО і повторив, що не знімає свою кандидатуру, попри сильну підтримку прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте в Альянсі та Білому домі.

"Конкуренція — це добре, два сильні кандидати, тому що так буде більше тем для обговорення", — сказав він.

Джерело: Еспресо

Теги за темою
Джо Байден
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader