Україна перебуває в недостатньо сильній позиції для переговорів із Путіним, — Вікторія Нуланд
Україна перебуває в недостатньо сильній позиції для переговорів із Путіним, — Вікторія Нуланд

Україна перебуває в недостатньо сильній позиції для переговорів із Путіним, — Вікторія Нуланд

Колишня заступниця держсекретаря США зазначила, що Вашингтон не був готовий, щоб усвідомити та запобігти експансіоністським амбіціям як Володимира Путіна, так і Сі Цзіньпіна.

Вікторія Нуланд нещодавно залишила Держдепартамент США після роботи в якості заступника держсекретаря з політичних питань в адміністрації Байдена. Раніше вона була дипломатом і багато років працювала в Китаї. У своєму інтерв'ю виданню Politico вона розповіла про свої погляди на ситуацію з Україною, яка веде війну з Росією.

Нуланд зазначила, що Сполучені Штати не були достатньо готові, щоб усвідомити і запобігти експансіоністським амбіціям як Володимира Путіна, так і Сі Цзіньпіна.

Чи може Україна виграти війну з Росією

На запитання, чи зможе Україна виграти війну проти Росії, Нуланд з упевненістю відповіла, що Україна зможе домогтися успіху. Але за умови підтримки союзників.

"Чи зможе Україна досягти успіху? Абсолютно. Чи може Україна вийти з цього більш суверенною, більш економічно незалежною, більш сильною, більш європейською, ніж вона є зараз? Абсолютно. І я думаю, що так і буде. Але ми повинні залишатися з нею. Ми повинні переконатися, що наші союзники залишаться з нею", — зазначила Нуланд.

Вона окремо заявила, що Путін уже не досяг своїх цілей: він хотів зрівняти Україну з землею. А також хотів гарантувати, що Україна не матиме суверенітету, незалежності, свободи дій і демократичного майбутнього — тому що, на думку Нуланд, демократична і європейська Україна являє собою загрозу його моделі для Росії, а також тому, що Україна була першою "цеглою" в будівництві його ширших територіальних амбіцій.

На думку Нуланд, США необхідно дати Україні зброю великої дальності і забезпечити захист критично важливої інфраструктури та енергетичного сектора. А також створити американську оборонно-промислову базу і базу союзників США та України.

Чи може Україна повернути Крим

За словами Нуланд, Україна може повернути анексовані РФ території, наприклад Крим. Але в тому разі, якщо Путін опиниться в глухому куті настільки, щоб сісти за стіл переговорів з позиції сили.

"Якими мають бути його територіальні амбіції, залежатиме від українського народу... Будь-яка угода, яку Україна укладе у своїх інтересах і в ширших глобальних інтересах, має бути угодою, якої Путін буде змушений дотримуватися. Вона повинна привести до угоди, яка включає в себе виведення військ Росії", — сказала Нуланд, зазначивши, що Путін насправді ніколи не укладає угоду.

Тож, яке б рішення не було ухвалено щодо Криму, його не можна буде ремілітаризувати так, щоб "він став кинджалом у серці центру України".

Чи готова Україна до переговорів?

На запитання, чи було помилкою не підштовхувати українців до якогось переговорного припинення війни 2022 року, Нуланд сказала, що тоді Україна не перебувала в досить сильній позиції. І не перебуває в ній зараз.

"Єдина угода, яку Путін міг би укласти тоді, єдина угода, яку він уклав би сьогодні, принаймні, до того, як він побачить, що станеться на наших виборах, — це угода, в якій він каже: "Що моє — моє, а що ваше — підлягає обговоренню". І це нестійко", — резюмувала Нуланд.

Нагадаємо, президент США Джо Байден 10 травня підписав указ про виділення Україні військової допомоги вартістю до 400 мільйонів доларів. Пізніше того ж дня Пентагон оприлюднив список того, що отримає Україна. Крім ракет, снарядів і стрілецької зброї, у списку також катери, бронетранспортери та бойові машини Bradley.

Джерело матеріала
loader
loader