Частина супутників Starlink Маска вийшли з ладу через потужну магнітну бурю – Reuters
Частина супутників Starlink Маска вийшли з ладу через потужну магнітну бурю – Reuters

Частина супутників Starlink Маска вийшли з ладу через потужну магнітну бурю – Reuters

Деякі супутники інтернетмережі Starlink через потужну магнітну бурю навколо Землі вийшли з ладу. Володар мережі, компанія SpaceX, попередила користувачів про погіршення якості обслуговування.

Повідомляючи про це, видання Reuters послалось на очільника SpaceX Ілона Маска. Він заявив, що супутники Starlink наразі потерпають від "чималого впливу" бурі, але "поки що тримаються". Тепер у них збої.

Нацуправління океанічних та атмосферних досліджень США заявило, що геомагнітний шторм є найбільшим з жовтня 2003 року і він триватиме як мінімум до початку нового тиждня. Збурення на Сонці, які спостерігаються зараз, "створюють ризик для навігаційних систем, електромереж і супутникової навігації".

Серед них і інтернетмережа Маска Starlink.

Наразі на орбітах Землі кружляє більш ніж 7,5 тисяч супутників, з яких 60% належать мережі Starlink. Проте до останнього часу система Starlink працювала в штатному режимі, хоча геомагнітний шторм почався ще наприкінці квітня.

За словами вчених, 9 балів за К-індексом (тобто, максимум) магнітна буря неочікувано досягла 11 травня. Раніше прогнозувалось, що вона буде потужною, але не перевищить 7 балів, оскільки буря спричинена спалахом на Сонці, який заздалегідь класифікували як G4. Вже сьогодні астрономи кажуть, що цей спалах вважається найсильнішим, категорії G5.

Як повідомляв OBOZ.UA, у останні дні квітня число Вольфа – числовий показник сонячної активності, пов’язаний з кількістю сонячних плям – досягло найвищого значення у 25-му циклі сонячної активності. Також це було найвище значення числа за останні 22 роки.

З того часу на Землі не вщухає геомагнітний шторм.

Лише перевірена інформація у нас в Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader