Ціни на популярний товар перепишуть: подорожчання встановлене угодою з ЄС, що варто знати
Ціни на популярний товар перепишуть: подорожчання встановлене угодою з ЄС, що варто знати

Ціни на популярний товар перепишуть: подорожчання встановлене угодою з ЄС, що варто знати

Цінина вино та винні напої в Україні зростуть через підвищення акцизів на ці товари, яке затвердив уряд. Таке рішення є частиною зобов'язань України перед Європейським Союзом в рамках угоди про асоціацію.

Про це повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Кабінет міністрів ухвалив законопроект, що передбачає зміни до Податкового кодексу України з метою приведення акцизного оподаткування у відповідність до стандартів Європейського Союзу, а саме до мінімальних ставок, що діють у ЄС.

Ставка акцизного податку на вино та інші алкогольні напої збільшиться на 3,81 грн за 1 літр, що становить майже 50% підвищення, з 8,42 до 12,23 грн за літр. Це збільшення стосуватиметься вина, а також інших алкогольних напоїв і їхніх сумішей з вмістом алкоголю від 1,2% до 22%.

Варто відзначити, що минулого року Україна здійснила крок уперед у впровадженні електронних акцизів (е-акцизів) для алкогольних і тютюнових виробів. Це передбачає введення електронної марки акцизного податку з унікальним QR-кодом, який дозволить українцям перевіряти оригінальність алкоголю і тютюну за допомогою мобільного застосунку "Дія".

Станом на 2024 рік, незважаючи на заклики до змін, більшість країн світу ще не використовують податкову систему для заохочення здорового способу життя. Україна, слідуючи рекомендаціям Всесвітньої організації здоров'я, планує не тільки підвищити ціни на алкогольні напої, але й ввести податок на солодкі напої.

Останні новини України:

Також Politeka писала, скільки коштує святкова випічка.

Теги за темою
продукти ціни
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader