Рада ЄС продовжила на рік безмитну торгівлю з Україною – востаннє
Рада ЄС продовжила на рік безмитну торгівлю з Україною – востаннє

Рада ЄС продовжила на рік безмитну торгівлю з Україною – востаннє

Рада ЄС продовжила на рік безмитну торгівлю з Україною – востаннє

До літа 2025 року Україна та ЄС мають оновити Угоду про асоціацію, щоб «встановити передбачувані умови торгівлі на період до вступу в ЄС»

13 травня Рада ЄС схвалила продовження ще на 12 місяців режиму безмитної торгівлі для України з Європейським Союзом – до червня 2025 року. 

«Це рішення підтверджує непохитну політичну та економічну підтримку України з боку ЄС після двох років неспровокованої та невиправданої військової агресії з боку Росії та водночас посилює захист фермерів ЄС щодо певних чутливих сільськогосподарських продуктів», – йдеться у повідомленні Ради ЄС.

Ухвалений документ передбачає два «захисні механізми» для захисту ринку ЄС від українського експорту:

  • посилену версію існуючого захисного механізму, який застосовуватиметься на основі регулярного моніторингу, що дозволить Комісії запроваджувати будь-які заходи за умови дотримання певних умов;
  • новий, автоматичний захисний механізм, який зобов'яже Комісію повторно запровадити квоти, якщо імпорт м'яса птиці, яєць, цукру, вівса, кукурудзи, круп та меду перевищить середнє арифметичне значення обсягів, імпортованих у другій половині 2021 року, у 2022 та 2023 роках.

«Це надзвичайно важливий аспект політичної підтримки для України попри усю чутливість питання торгівлі аграрною продукцією. Більша частина українських товарів експортуються до ЄС без обмежень на підставі Угоди про асоціацію. Зокрема, всі промислові товари вже не обкладаються митом», – прокоментувала рішення Ради ЄС Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

За її словами, Україна, і ЄС погодили, що це продовження автономних торгових преференцій буде останнім і до літа 2025 року сторони оновлять Угоду про асоціацію таким чином, щоб «встановити передбачувані умови торгівлі на період до вступу в ЄС».

Наразі, ЄС займає 65% в експорті й 51% в імпорті до України і є якірним торговельним партнером для України, зазначили в уряді.

Нагадаємо, що найбільший опір продовженню безмитної торгівлі України з Європою чинили Франція та Польща, погрожуючи зірвати переговори про продовження доступу Києва до зони вільної торгівлі з ЄС ще на один рік. 

Експортери зернових щосили опираються втручанню держави в їхню роботу, але не визнають, що це втручання не знадобилося б, якби вони вели свої справи чесніше та прозоріше. Які схеми вони хочуть зберегти і чому їхнє перекриття – це все одно півзахід, розказує редакторка відділу економіки ZN.UA Юлія Самаєва у статті «Якщо навіть білий експортер опирається цивілізаційним змінам, пиши пропало».

Джерело матеріала
loader
loader