Економіст-кібернетик, який не служив в армії: що відомо про нового міністра оборони РФ Бєлоусова
Економіст-кібернетик, який не служив в армії: що відомо про нового міністра оборони РФ Бєлоусова

Економіст-кібернетик, який не служив в армії: що відомо про нового міністра оборони РФ Бєлоусова

Російський диктатор Володимир Путін звільнив з поста міністра оборони РФ військового злочинця Сергія Шойгу та запропонував призначити на його місце Андрія Бєлоусова, якому нещодавно виповнилось 65 років і у якого немає ніякого військового досвіду, він навіть не служив в армії. Більшу частину свого життя Бєлоусов працював на держслужбі, займаючись питаннями економіки.

OBOZ.UA зібрав основні факти про Андрія Бєлоусова, які допоможуть намалювати портрет нового міністра оборони країни-агресора та спрогнозувати, чим він займатиметься і чого від нього чекати.

Економіст-кібернетик, який не служив в армії: що відомо про нового міністра оборони РФ Бєлоусова

Андрій Бєлоусов народився 17 березня 1959 року в сім’ї радянського економіста Рема Бєлоусова. У 1981 році закінчив економічний факультет Московського державного університету ім. Ломоносова.

Отримавши диплом, працював у Центральному економіко-математичному інституті АН СРСР, а з 1999 року входив до складу колегії міністерства економіки РФ.

Наприкінці 90-х Бєлоусов консультував російських прем’єрів Євгена Примакова і Сергія Степашина. Також був позаштатним співробітником глав урядів РФ Михайла Касьянова і Михайла Фрадкова.

З 2006 по 2008 рік Бєлоусов був заступник міністра економічного розвитку і торгівлі, після чого Путін призначив його директором департаменту економіки і фінансів уряду.

З 2012 по 2013 рік він був міністром економічного розвитку.

Наступною сходинкою в кар'єрних сходах Андрія Бєлоусова стала посада помічника Путіна, на якій він перебував 7 років – з 2013 до 2020 року.

При цьому, паралельно кілька років він входив до ради директорів Роснефти – з 2015 по 2017 рік.

З січня 2020 року Бєлоусов був призначений першим заступником голови уряду РФ в уряді Михайла Мішустіна. На цій посаді він займався питаннями фінансово-економічної політики держави.

Крім того, у березні 2020 року він був обраний головою ради директорів ВАТ "Російська залізниця"

Андрій Бєлоусов має ступінь доктора економічних наук.

У російських вищих політичних колах його називають довіреною особою Путіна, якому можна доручити аудит військових витрат.

Економіст-кібернетик, який не служив в армії: що відомо про нового міністра оборони РФ Бєлоусова

За словами прессекретаря російського диктатора Дмитро Пєсков, рішення Путіна призначити главою міноборони цивільну людину викликане необхідністю відкрити міністерство "для інновацій і передових ідей".

Можна також спрогнозувати, де шукатиме ці "ідеї" новий міністр оборонного відомства РФ.

Так, експерта з питань Східної Азії Артур Харитонов зазначив, що найглибші звʼязки Андрія Бєлоусова з компартією Китаю є однією з головних, хоч і не для всіх очевидних, причин призначення його на нову посаду.

За словами експерта, Бєлоусов роками відповідав за торгівлю та інвестиції Росії з КНР. І він же, як голова міжурядової комісії, пообіцяв досягти 300 млрд доларів у цій царині і майже виконав свої обіцянки – зараз об'єм торгівлі між РФ та КНР становить 240 млрд доларів.

Скоріш за все завданням Бєлоусова на новій посаді буде мобілізація російської економіки та налагодження роботи оборонно-промислового комплексу РФ. На це вказує і той факт, що у квітні 2023 року Бєлоусов очолив новостворену урядову комісію з питань розвитку авіаційних безпілотників, а станом на зараз він фактично позиціює себе опікуном цієї галузі.

Тепер же у Бєлоусова буде значно ширше завдання – витиснути все можливе із російського військово-промислового комплексу.

На думку фахівців Інституту вивчення війни, призначення Бєлоусова очільником міноборони пояснюється намаганням Путіна мобілізувати економіку РФ для підтримування тривалої війни в Україні та, можливо, підготовки до майбутньої конфронтації з НАТО. Такий висновок вони зробили у своєму звіті за підсумками 12 травня, детально аналізуючи кадрові зміни у Росії.

Варто також зазначити, що Андрій Бєлоусов знаходиться під міжнародними санкціями. США і Євросоюз із 2022 року внесли його до санкційного списку за підтримку анексії Криму і заклик до російських олігархів продовжити співпрацю з підсанкційними російськими банками.

Подейкують, що саме Бєлоусов запевнив Путіна, що російська економіка в змозі забезпечити приєднання Криму і витримати можливі після цього санкції.

Як повідомляв OBOZ.UA, Путін запропонував нового кандидата на посаду міністра оборони Росії. Протеже кремлівського лідера став Андрій Бєлоусов.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader