Увечері будуть відключення: Україна вивела імпорт електроенергії на максимум, де вже немає світла
Увечері будуть відключення: Україна вивела імпорт електроенергії на максимум, де вже немає світла

Увечері будуть відключення: Україна вивела імпорт електроенергії на максимум, де вже немає світла

В Україні більшу частину доби спостерігається дефіцит електроенергії. У зв'язку з цим з 17:00 до 24:00 для промисловості по всій країні запровадять обмеження. При цьому на 13 травня вже заплановано рекордний обсяг імпорту із п'яти країн Європи. На ранок було знеструмлено 412 населених пунктів: через бойові дії – у Донецькій, Харківській, Херсонській областях, з технічних причин – у Сумській області.

Як повідомили в "Укренерго", протягом доби імпорт струму здійснюється з Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини, Молдови. Загальний обсяг імпорту – 19 484 МВт*год. із максимальною потужністю в окремі години до 1 475 МВт.

"Диспетчерський центр "Укренерго" прогнозує застосування графіків обмеження потужності для промислових споживачів з 17:00 до 24:00. Обмеження споживання – це необхідний захід для збереження стабільності енергосистеми після вже п'ятої цього року прицільної ракетної атаки ворога по електростанціях", – пояснили енергетики.

Також, як уточнюють у Міністерстві енергетики, вдень 12 травня Україна отримувала надлишки електроенергії з енергосистеми з Польщі. А 13 травня на запит України вже здійснювалося аварійне постачання електроенергії з Польщі, Румунії та Словаччини.

"Залучення аварійної допомоги передбачається і в години вечірнього максимуму споживання електроенергії. Також через нестачу електроенергії у вечірній час можливі обмеження споживання для промислових споживачів", – зазначили у відомстві.

Крім того, за даними Міненерго, за минулу добу в Харківській області внаслідок ворожих обстрілів було пошкоджено газопроводи та відключено від газопостачання 432 абоненти. На Донеччині через бойові дії припинено газопостачання 97 споживачам, у Сумській області – 21 споживачеві.

Також співробітники поліції отримали інформацію про замінування одного з енергооб'єктів. Під час перевірки підозрілих предметів не виявлено.

Українців закликають знизити використання енергоємних приладів у піковий час. Особливо ввечері з 17:00 до 22:00.

Промисловість просять провести перегляд виробничих процесів зменшення навантаження на енергосистему. А також "максимально залучати імпорт для гарантованого уникнення відключень та посилення стійкості енергосистеми".

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, у зв'язку з атаками на енергетичну інфраструктуру, що спричинили втрату понад 8 гігават енергетичних потужностей, розглядається можливість підвищення тарифів на електроенергію в Україні. Планується підвищення з рівня 2,64 до 3,5-4 гривень за кіловат-годину з метою підготовки до наступного опалювального сезону.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader