Найбільший вулкан в історії Землі: який глибоководний самозванець захопив цей титул
Найбільший вулкан в історії Землі: який глибоководний самозванець захопив цей титул

Найбільший вулкан в історії Землі: який глибоководний самозванець захопив цей титул

Дослідники розповіли, який вулкан на планеті вважається найбільшим і як одного разу цей титул був у нього вкрадений.

У 2013 році геологи заявили про відкриття, яке вразило геологічний світ: на дні Тихого океану знайдено найбільший вулкан в історії Землі. Його розміри були настільки великі, що їх порівнювали з розмірами гігантських вулканів на Марсі, пише IFLScience.

Геологічного монстра назвали Масив Таму — він розташований за 1609 кілометрів на схід від Японії та займає площу понад 310 000 квадратних кілометрів. Дослідники були здивовані тим, наскільки величезні вулкани здатна породжувати наша планета. Однак уже 2019 року все змінилося.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Нове дослідження показало, що Масив Таму зовсім не є глибоководним вулканом. Автори нового дослідження виявили, що попередні сміливі припущення ґрунтувалися на хиткому ґрунті. Нові результати показали, що глибоководний гігант є нічим іншим як вулканічною горою зовсім іншого типу, ніж вважалося раніше.

У 2013 році вчені припустили, що Масив Таму є окремим щитовим вулканом, утвореним тонким потоком лави, що затопив велику територію. Однак результати нового дослідження засвідчили, що глибоководна гора є продуктом розширення морського дна — геологічного процесу, в якому нова океанічна кора формується внаслідок апвеллінга. Простими словами, Масив Таму є величезною купою океанічної кори, а зовсім не окремим вулканом.

За словами старшого автора дослідження 2019 року, геофізика з Університету Г'юстона Вільяма Сагера, Масив Таму виявився величезною вулканічною системою, а тому більше не міг претендувати на звання "найбільшого вулкана в історії Землі". Пізніше титул найбільшого вулкана планети повернули Мауна-Лоа, розташованому на Гаваях.

Виверження Мауна-Лоа, найбільшого діючого вулкана на планеті
Фото: Shutterstock

Зазначимо, що Мауна-Лоа займає площу в 5100 квадратних кілометрів, що становить лише близько 1,6% масиву Таму, проте він значно вищий за гігантську підводну структуру. Більша частина Мауна-Лоа занурена в Тихий океан, і лише гора заввишки лише 4170 метрів висотою підноситься над поверхнею океану. Якщо говорити про загальну висоту гіганта — вона сягає неймовірних 9 144 метри. До слова, 2022 року вулкан Мауна-Лоа нагадав про себе світу, коли вивергнувся вперше за останні 38 років.

Раніше Фокус писав про те, що названо найвищу гору у світі, і це зовсім не Еверест.

Теги за темою
дослідження вчені
Джерело матеріала
loader
loader