Неймовірна суперздатність. Яка істота на Землі здатна затримати дихання майже на 4 години
Неймовірна суперздатність. Яка істота на Землі здатна затримати дихання майже на 4 години

Неймовірна суперздатність. Яка істота на Землі здатна затримати дихання майже на 4 години

Дивовижна тварина, здатна затримувати дихання на години, мешкає в океані та встановила новий рекорд.

На Землі мешкає неймовірна кількість тварин і багато хто з них ховається від людських очей в океані. Мільйони років світовий океан є домом для найхимерніших і найдивовижніших тварин планети, а деякі з них мають здатність затримувати дихання на години, пише IFLScience.

Зовсім не дивно, що тварина-рекордсмен із затримки дихання мешкає в океані. Під час 5-річного дослідження вчені виявили вид, здатний затамувати подих на неймовірні 3 години 42 хвилини. Йдеться про дзьоборила Кув'є — вид морських ссавців із сімейства дзьоборилих.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Під час спостереження за тваринами вчені помітили особину, якій вдалося пірнути, затримуючи дихання, на неймовірні майже 4 години. Для порівняння світовий рекорд із затримки дихання становить лише 24 хвилини 37 секунд. Водночас автори дослідження помітили, що середня тривалість у дзьоборилих китів становить 59 хвилин, а занурення тривалістю понад 1 годину 17,7 хвилини спостерігалися лише у 5% особин.

Дослідники зазначають, що в океані є й інші тварини, які здатні затримувати дихання на довше, ніж у середньому дзьоборили Кув'є. Наприклад, попередні дослідження показали, що кашалоти здатні проводити під водою близько півтори години, перш ніж їм знадобиться піднятися на поверхню, щоб подихати. Крім китоподібних, рекордсменами вважаються морські слони, здатні затримувати дихання під час пірнань на термін до двох годин.

Як тваринам вдається не дихати тривалий час?

За словами дослідника доктора Майкла Беренбринка, однією з причин, чому морським ссавцям вдається затримувати дихання на стільки тривалий час є те, що їхні м'язи наповнені білком — міоглобіном. Він зберігає кисень і забезпечує його подачу до м'язових клітин. У людей також є міоглобін, проте в набагато менших кількостях — надто велика кількість білків, розташованих близько один до одного, можуть злипнутися і спричинити захворювання.

У 2013 році вчені з'ясували, чому цього не відбувається у морських ссавців. За словами Беренбринка, вони з колегами виявили, що їхній міоглобін заряджений позитивно, що захищає тварин — білки відштовхуються один від одного і не злипаються.

Однак учені вважають, що міоглобін — лише частина історії. Вчені також підозрюють, що дзьоборили кюв'є також мають низьку швидкість метаболізму, а значить вони просто не так швидко витрачають кисень. У момент, коли тваринам все ж доводиться перемикнутися на метаболізм без кисню, вони пристосовані до кращого перенесення лактату, що накопичується в м'язах.

Раніше Фокус писав про те, що наземні ящірки придумали геніальний спосіб, як дихати під водою.

Теги за темою
дослідження вчені
Джерело матеріала
loader
loader