Чому у дитсадках у СРСР дітей вкладали спати на вулиці: причина неочевидна
Чому у дитсадках у СРСР дітей вкладали спати на вулиці: причина неочевидна

Чому у дитсадках у СРСР дітей вкладали спати на вулиці: причина неочевидна

Сучасний підхід до поводження з дітьми кардинально відрізняється від радянського. При чому відмінності є не лише в ставленні батьків, а й в усій навчально-виховній системі.

Навіть в дитячих садочках існували звички та правила, які б сьогодні шокували будь-кого. Про одне з них, а саме про денний сон малюків на вулиці взимку, розповідає OBOZ.UA.

Вкладати дітей спати на вулиці почали одразу після утворення Радянського Союзу. Малюків виносили на двір навіть взимку, що сучасним батькам може здатися неймовірно жорсткою практикою, однак тоді це було абсолютно нормально.

У дворах дитячих садочків навіть обладнували спеціальні майданчики для сну, однак якщо місця не вистачало, то назовні просто виносили дитячі ліжечка. Варто зауважити, що під час денного сну на вулиці, малюків клали в спеціальні спальники з овечої шкіри, в яких їм точно не було холодно.

Основною причиною такого нововведення став туберкульоз. В 20-30 роки минулого століття ця хвороба нещадно вражала і дорослих, і дітей, тому влада намагалася вжити заходів, які мали б зупинити епідемію. Одним із них було загартовування.

Чому у дитсадках у СРСР дітей вкладали спати на вулиці: причина неочевидна

На думку радянських медиків, сон на вулиці взимку не лише зміцнював імунітет дітей, а й сприяв покращенню апетиту та насичував організм киснем. Крім того, вважалося, що ця практика не дозволяла занепасти вродженим адаптаційним здібностям організму.

Загалом з цієї причини діти спали надворі не лише в дитячих садках, а й у літніх таборах, лікарнях тощо. Відомий табір "Артек" у Криму взагалі був створений, як дитячий протитуберкульозний санаторій.

Ще однією причиною була зручність. Вихователям було простіше справлятися з дітьми під час денного сну, адже на свіжому повітрі вони швидше та міцніше засинали, тому їх не доводилося довго заспокоювати. Однак проблеми починалися вдома. Через те, що діти звикли спати надворі, то при звичайних умовах їм було некомфортно, через що вони вередували та не могли заснути. Тому батькам доводилося або виходити з дітьми надвір, або хоча б відчиняти вікна.

Згодом радянські дитячі садочки відмовилися від практики сну на вулиці взимку, тому малюки в 70-80 роках вже не застали цієї традиції.

Раніше OBOZ.UA розповідав про пляжні звички з СРСР, за які сьогодні було б дуже соромно.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader