Війна на рівні радіочастот: у Британії протестували зброю спрямованої енергії DEW
Війна на рівні радіочастот: у Британії протестували зброю спрямованої енергії DEW

Війна на рівні радіочастот: у Британії протестували зброю спрямованої енергії DEW

У Великій Британії провели випробування мобільної зброї спрямованої енергії (DEW) у межах проєкту EALING.

Профільний оборонний ресурс Defense Post поінформував, що в новій зброї використовуються передові радіочастотні технології для впливу на електронні схеми обладнання ворога та виведення їх з ладу, повідомляє АрміяInform.

За своїм призначенням енергетична зброя дозволяє виявляти та виводити з ладу електроніку повітряних, наземних і морських цілей.

Експерти європейського видання BuildingTech зазначають, що такі системи працюють за допомогою електроенергії, а не традиційних боєприпасів, і дозволяють точно націлюватися на об’єкт, зводячи до мінімуму ризик супутньої шкоди. Проєкт EALING використовує радіочастоти для порушення функціонування засобів електроніки. Оже, він потенційно надає рішення для протидії загрозам, що походять від безпілотників.

Ключовий компонент проєкту — радіочастотна гармата, призначена для виявлення та відстеження цілей на землі, воді та в повітрі. Також розробляються плани щодо розгортання лазерної зброї.

Військовий аналітик Габріеле Молінеллі написав, що електронна зброя була помічена у дії в британських збройних силах, у 7-й групі ППО на острові Торні на південному сході Англії.

На відміну від більш ранніх та громіздких зразків, нова система була встановлена ​​на вантажівці MAN HX60 з колісною формулою 4×4, а не на HX77 з колісною формулою 8×8, що продемонструвало її мобільність.

Розробка спрямована на одночасне знищення кількох безпілотників за допомогою потужних радіочастотних передач. В її основі лежить та сама ідея, що й у системі Epirus LEONIDAS, створеної для армії США, про яку свого часу детально розповідала у своєму матеріалі АрміяInform. Обидві системи використовують «нелетальний» підхід до ліквідації загроз, що виникають. Вони випалюють електроніку дронів, не завдаючи їм незворотних ушкоджень.

Система EALING має власні датчики виявлення.

Керівник програми Project Ealing Метт Корк зазначив, що зброя проєкту EALING була створена на основі доступної технології американської компанії Teledyne E2V. Установка дозволяє оператору перемикатися між рядом частот, залежно від цілей. На його думку, радіочастотна енергетична зброя ефективніша за лазерну, тому що лазер повинен точно потрапити в ціль і утримувати промінь, а радіохвилі не бояться жодних перешкод і проникають безпосередньо в блок електроніки, впливають на електронні схеми і виводять їх з ладу.

Як йдеться в публікації Defense News, завдяки доступності комерційних компонентів система може бути адаптована до ширших частот для одночасної боротьби із загрозами.

За словами Метта Корка, радіочастотна гармата незабаром може бути використана для захисту стратегічних об’єктів чи транспортних конвоїв.

«Потенційно такі комплекси можуть стати ультимативною відповіддю на питання як боротися із роями дронів. При цьому, на відміну від лазерних комплексів, не виникає додаткових питань щодо залежності роботи такої “мікрохвильовки” від погодних умов», — поділилися своїми висновками дослідники зброї з ІКК Defense Express.

За їхніми словами, окрім того, такі системи можуть «випалювати» всі дрони в певному секторі та не потребують концентрації на одній цілі. Але попри це все одно залишається питання ефективної дальності та можливих заходів із підвищення стійкості електронних компонентів до електромагнітних імпульсів.

«Також слід зазначити, що у британських збройних силах ця система є однією з альтернатив бойовому лазеру DragonFire, який Лондон готовий відправити до України ще на стадії прототипів з метою тестів у реальних бойових умовах», — констатували в ІКК Defense Express.

А про можливість того, що гіпотетично Україна може отримати комплекс DragonFire для випробувань, кілька тижнів тому в ефірі одного з українських телеканалів заявив речник Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш, повідомляла АрміяInform.

Джерело матеріала
loader
loader