Китай офіційно підтримав Росію у війні? Опублікована заява після зустрічі Путіна та Сі
Китай офіційно підтримав Росію у війні? Опублікована заява після зустрічі Путіна та Сі

Китай офіційно підтримав Росію у війні? Опублікована заява після зустрічі Путіна та Сі

Один із пунктів виглядає як пряме виправдання агресії

У четвер, 16 травня, "президент" Росії Володимир Путін та голова Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпін за підсумками офіційної зустрічі у Пекіні підписали спільну заяву. Вона має пункт про підтримку Китаєм дій РФ "щодо захисту свого суверенітету та територіальної цілісності".

Спільну заяву опублікувала пресслужба Кремля. У документі також йдеться про те, що Пекін виступає проти втручання у внутрішні справи Росії.

"Китайська сторона підтримує зусилля російської сторони щодо забезпечення безпеки та стабільності, національного розвитку та процвітання, суверенітету та територіальної цілісності, виступає проти втручання ззовні у внутрішні справи Росії", — йдеться у документі.

Згадали у спільній заяві й про Україну. Нібито для вирішення "української кризи" (так офіційно влада КНР називає війну Росії проти України) необхідно усунути першопричини. І при цьому слід "враховувати законні інтереси та занепокоєння всіх країн у сфері безпеки".

У спільній заяві йдеться, що РФ "позитивно оцінює об’єктивну та неупереджену позицію Китаю з українського питання". У документі обидві країни також засудили можливу конфіскацію заморожених російських активів.

Після офіційної зустрічі Сі Цзіньпін та Володимир Путін проведуть неофіційні переговори. Журналіст намагався дізнатися, про що вони говоритимуть у міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова. Той дав дивну відповідь, назвавши Путіна "ішаком".

Нагадаємо, що нещодавно Сі Цзіньпін відвідував Європу. Він зустрівся з лідерами Франції, Угорщини та Сербії. Однією із головних тем для переговорів була війна в Україні.

"Телеграф" писав, що зміниться у російсько-китайських відносинах після європейського турне Сі. Чекати якихось кардинальних змін не варто, проте Кремль можуть очікувати неприємні "сюрпризи" від основного партнера.

Теги за темою
Росія Володимир Путін Китай
Джерело матеріала
loader