Свято 16 травня: що не можна робити сьогодні, щоб у домі не оселилося горе
Свято 16 травня: що не можна робити сьогодні, щоб у домі не оселилося горе

Свято 16 травня: що не можна робити сьогодні, щоб у домі не оселилося горе

Сьогодні християни вшановують святого Феодора Освяченого, а в Україні відзначають День вишиванки

У четвер, 16 травня (29 травня за старим стилем), православні віряни та греко-католики за новоюліанським церковним календарем вшановують пам’ять святого Феодора Освяченого. У народному календарі відзначається свято "Федір Житник".

Феодор, який жив у IV столітті в Єгипті, прославився своєю святістю і був названий "Освячений", оскільки першим у своїй обителі став священником.

Він народився в багатій та знатній християнській родині. У 14 років Феодор таємно залишив дім і оселився у монастирі. Пізніше він став учнем преподобного Пахомія Великого в Тавенніській обителі. Бажаючи дотриматися обітниці зречення світу, він навіть відмовився зустрічатися з матір’ю.

Через деякий час святий Пахомій призначив Феодора будівельником Тавенніської обителі, а сам пішов у більш відокремлений монастир. Після смерті Пахомія, Феодор Освячений очолив Тавенніську обитель і потім став керувати всіма Фіванськими монастирями.

Феодор Освячений прославився даром чудотворень. Він помер у глибокій старості у 368 році.

Традиції та прикмети на 16 травня

У народі Феодора прозвали Федором Житником, оскільки вважалося, що це був останній день для посіву жита, тобто хлібних злаків — пшениці, жита, вівса та ячменю. 16 травня традиційно варили кашу з пшона, манки чи гречки, але особливо популярною була ячна каша. Залишки їжі віддавали домашнім тваринам.

На Русі наші пращури починали підготовку до весілля, вірячи, що саме 16 травня — найкращий час для цього. Вважалося, що якщо розпочати приготування сьогодні, майбутнє подружжя буде щасливим у шлюбі.

  • Після дощу метелики не літають, отже, негода повториться.
  • Купчасті хмари швидко рухаються в одному напрямку — до ясного та сухого дня.
  • Якщо пелюстки латаття показалися, заморозків вже не буде.
  • Припікаюче сонце віщує гарне літо.
Фото: freepik
  • Вранішнє цвітіння горобини обіцяє тепло, пізнє — погожу осінь.
  • Грім свідчить про багатий урожай.

Що не можна робити 16 травня

  • Залишати не з'їдену їжу на тарілках — у майбутньому будете харчуватися недоїдками.
  • Наводити лад у домі перед тим, як завершиться робота на городі — урожай виявиться бідним.
  • Одягати речі червоного кольору – до втрати нареченого.
  • Заплітати кіски – наречений піде до іншої дівчини.
  • Користуватися ложками – горе та біда оселяться у домі.

Хто має іменини 16 травня

Сьогодні свої іменини відзначають Олександр, Георгій, Єфрем, Касьян, Лаврентій, Федір та Муза.

Які сьогодні ще свята в Україні та світі

Щороку у третій четвер травня в Україні відзначають День вишиванки. Це один із найбільш святкових та популярних днів у календарі. У давнину вишивка служила не лише окрасою, а й оберегом від злих духів та бід, маючи символічне значення.

Насправді День вишиванки — це не лише свято, а й можливість для українців відсвяткувати свою культурну спадщину та традиції. У цей день люди висловлюють єдність та солідарність у любові до країни та її культури. День вишиванки був створений для популяризації цього виду ремесла та підтримки українських майстрів вишивки.

Також у світі 16 травня зустрічають Міжнародний день світла (International Day of Light), День біографів (Biographers Day), Міжнародний день мирного співіснування, День барбекю, День танців з привидами, День коктейлю "Цезар" (щороку третього четверга травня), Свято підлиз, День коктейлю "Мімоза" (National Mimosa Day) та День загальної поінформованості про доступність (Global Accessibility Awareness Day, щороку в третій четвер травня).

Нагадаємо, що зараз чудовий час для того, щоб відзначити свята за шашликом. Ми писали, які помилки можуть зіпсувати смак м'яса.

Теги за темою
Свята Традиції
Джерело матеріала
loader
loader