Медична статистика в Україні: головний санітарний лікар оцінив ситуацію
Медична статистика в Україні: головний санітарний лікар оцінив ситуацію

Медична статистика в Україні: головний санітарний лікар оцінив ситуацію

Головний санітарний лікар України Ігор Кузін заявив про те, що попри повномасштабну війну медичну статистику продовжують збирати в Україні.

Постійно триває робота над осучасненням форм статистичної звітності, сказав він в інтерв'ю ZN.UA.

"Водночас основна сутність завдання полягає в тому, щоб ми інтенсивніше використовували дані, які в нас реєструються в Електронній системі охорони здоров’я України (ЕСОЗ). Це — перший напрям. А другий — ми маємо зробити все можливе для того, щоб основні звітні форми були депаперизовані. Тобто маємо перейти на використання даних ЕСОЗ у максимальній кількості форм", - наголошує заступник міністра.

За його словами, в областях діють центри медичної статистики, які є координаторами або центрами збору статистичних даних з усіх закладів охорони здоров’я на території регіону.

Кузін підкреслює, що отримувати інформацію з ЕСОЗ можна не щодо всіх показників, оскільки медична інформація — це досить складний процес, у якому є чимало змінних.

"Десь потрібні доопрацювання, системніші ІТ-рішення. Десь для того, щоб інформація була якіснішою та повноціннішою, потрібно проводити точкову інформаційно-роз’яснювальну роботу. Одномоментно замінити всі наші паперові форми на ті, що генеруватимуться ЕСОЗ, наразі неможливо", - розповів він.

Головний санітарний лікар стверджує, що основні скарги на статистику пов’язані з тим, що звітні форми все одно вимагають, і деякі медичні заклади хотіли, щоб цей процес відбувався швидше. Кузін зазначив, що статистична інформація є у відкритому доступі.

"Єдиним агрегуючим блоком є сайт Центру громадського здоров’я (ЦГЗ), а саме — розділ «Статистична інформація». На сайті публікуються всі статистичні довідники або форми за календарний рік. З огляду на необхідність статистичної обробки даних, інформація за попередній рік публікується в середині червня. Тобто станом на сьогодні є актуальні дані за 2022 рік. Дані за минулий рік буде опубліковано в середині червня 2024-го", - додав він.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader