В Україні зміняться ціни на одну з найпопулярніших сезонних ягід: опубліковано прогноз
В Україні зміняться ціни на одну з найпопулярніших сезонних ягід: опубліковано прогноз

В Україні зміняться ціни на одну з найпопулярніших сезонних ягід: опубліковано прогноз

На Херсонщині посаджено 50 га черешні, лінійка сортів від суперраннього до суперпізнього. Скільки вдасться зібрати врожаю, поки аграрії не знають, але планують не менше, ніж торік – 200 т ягоди.

Про це AgroPortal.ua розповів агроном господарства Віталій Крупа. За його прогнозами, цього сезону продукції буде ненабагато більше, ніж торік, і ціна буде нижчою. До війни площа саду господарства сягала 400 га, зараз вдалося зберегти 160 га. Основні культури – персик, черешня, слива. Восени, до речі, був висаджений персиковий сад. Понад 50 тис. саджанців 64 сортів привезли з Іспанії. Таких в Україні немає, вони ексклюзивні.

За словами Віталія Крупи, закуплену ще до війни сортувальну лінію встановити так і не вдалося. Будівля, де вона мала стояти, знищена на 90%, тож поки обладнання знаходиться на зберіганні. Приміщення для зберігання ягоди є, після деокупації відновили 4 камери на 200 т, наразі цього вистачає. Ще є холодильник на 3 тис. т.

Сприятливі погодні умови спричинили швидше дозрівання врожаю, що вплинуло на ринкову ситуацію. На ринку вже наявні значні партії черешні, що призвело до суттєвого зниження цін порівняно з минулим роком. Сьогодні вітчизняна черешня коштує на 16% дешевше, ніж на старті продажів минулого року. На ринку "Шувар" вартість закарпатської черешні становить від 75 до 120 грн за кілограм.

Зазначимо, сезон української черешні цього року розпочався майже на три тижні раніше завдяки сприятливим погодним умовам, що спричинило зниження цін на 16% порівняно з минулим роком. Наразі на ринку "Шувар" черешня коштує від 75 до 120 грн за кілограм, тоді як у магазинах ціна коливається від 107 до 160 гривень.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, ціни на огірки для весняного сезону сягнули найнижчої позначки за увесь час повномасштабної війни – гуртові ціни тримаються на рівні 35-40 грн/кг. Це пояснюється сприятливими погодними умовами, що склалися навесні 2024 року, а також зниженням ажіотажу на сам овоч.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader