В Ізраїлі відреагували на рішення прокурора МКС запросити ордер на арешт Нетаньягу та глави міноборони
В Ізраїлі відреагували на рішення прокурора МКС запросити ордер на арешт Нетаньягу та глави міноборони

В Ізраїлі відреагували на рішення прокурора МКС запросити ордер на арешт Нетаньягу та глави міноборони

Президент Ізраїлю Іцхак Герцог та міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац розкритикували рішення прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) Каріма Хана запросити видачу ордерів на арешт прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу та міністра оборони Йоава Галанта.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на їх дописи у соцмережі Х.

«Заява прокурора в МКС є обурливою та демонструє, наскільки міжнародна судова система перебуває під загрозою краху», - написав Герцог, додавши, що такий крок «заохочує терористів по всьому світу і порушує всі основні правила роботи суду відповідно до принципу взаємодоповнюваності та інших правових норм».

За його словами, «лідери ХАМАСу - деспотичні диктатори, винні у масових вбивствах, масових згвалтуваннях та масових викраденнях чоловіків, жінок, дітей та немовлят». Герцог наголосив, що будь-які спроби провести паралелі між цими терористами та демократично обраним урядом Ізраїлю, який виконує свій обов'язок щодо захисту своїх громадян у повній відповідності до принципів міжнародного права, «обурливі та не можуть бути прийняті ніким».

Зі свого боку, глава МЗС Ізраїлю написав у соцмережі Х: «Обурливе рішення прокурора Міжнародного кримінального суду в Гаазі є нестримною прямою атакою на жертв 7 жовтня та наших 128 заручників у Газі. У той час як вбивці та гвалтівники з ХАМАСу вчиняють злочини проти людяності щодо наших братів і сестер, генеральний прокурор згадує в одному ряду прем'єр-міністра та міністра оборони Ізраїлю з огидними нацистськими монстрами з ХАМАСу - історична ганьба, яка запам'ятається назавжди», - наголосив Кац.

Він зазначив, що дав вказівку негайно створити спеціальний оперативний центр у МЗС, «націлений на боротьбу з цим рішенням, яке покликане насамперед скувати руки Ізраїлю та завадити йому здійснити своє право на самооборону».

«Я маю намір поговорити з міністрами закордонних справ провідних країн світу, щоб закликати їх виступити проти рішення прокурора і заявити, що навіть якщо ордери будуть видані, вони не мають наміру їх виконувати щодо лідерів Ізраїлю. Жодна сила у світі не завадить нам повернути всіх заручників та повалити терористичний режим ХАМАСу», - йдеться у дописі міністра.

Міністри фінансів та національної безпеки Ізраїлю Бецалель Смотрич та Ітамар Бен-Гвір також розкритикували рішення прокурора МКС.

«Ми не бачили такого прояву лицемірства та ненависті до євреїв, як той, який продемонстрував суд у Гаазі з часів нацистської пропаганди. Нацисти також виступали від імені "моралі", і тут не було нічого, крім антисемітизму», — заявив Смотрич, висловивши підтримку Нетаньягу та Галанту.

«Ордери на арешт для них — це ордери на арешт для всіх нас», — додав Смотрич.

Бен-Гвір заявив, що «прем'єр-міністр і міністр оборони повинні ігнорувати антисемітського прокурора і наказати посилити атаку на ХАМАС, доки вони не будуть повністю знищені».

Як повідомляв Укрінформ, прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) запросив видачу ордерів на арешт прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу, міністра оборони Йоава Галанта та трьох лідерів терористичного угрупування ХАМАС.

7 жовтня 2023 року ХАМАС напав на Ізраїль, убивши близько 1200 осіб та захопивши близько 250 заручників, сотня з яких досі перебуває у полоні.

Ізраїль у відповідь розпочав військову операцію проти бойовиків.

Унаслідок цього близько 80% населення Гази залишили свої оселі, сотні тисяч перебувають на межі голоду. За даними МОЗ анклаву, загинуло понад 30 тис. палестинців.

Фото: Yonatan Sindel/Flash90

Теги за темою
Ізраїль
Джерело матеріала
loader
loader