Сукупність хвороб не враховується: юрист про оцінку ВЛК стану здоров'я військовозобов'язаного
Сукупність хвороб не враховується: юрист про оцінку ВЛК стану здоров'я військовозобов'язаного

Сукупність хвороб не враховується: юрист про оцінку ВЛК стану здоров'я військовозобов'язаного

Придатним до служби будуть вважати військовозобов'язаного без яскраво вираженого захворювання і сильних скарг на здоров'я.

Під час визначення придатності до служби військово-лікарська комісія бере до уваги найбільш гостре захворювання військовозобов’язаного. Водночас сукупність легких хвороб не враховується. Про це у коментарі "УП. Життя" розповів юрист Андрій Новак.

При цьому Олена Селдецька, яка очолює військово-лікарську комісію індустріального районного ТЦКСП Дніпра, зазначила, що через нестачу часу та ресурсів комісія не може обстежувати людину за кожною хворобою. У разі відсутності у військовозобов'язаного вираженого захворювання і сильних скарг на здоров'я, він вважатиметься придатним до служби.

"Якщо людина приходить з дрібними скаргами майже до кожного з лікарів – офтальмолога, ЛОРа, терапевта, хірурга, обирається домінуюча проблема, за якою ми будемо її обстежувати. Таких пацієнтів багато і якщо ми будемо робити огляд за кожною скаргою, лікарні змушені будуть працювати тільки на ВЛК", – каже Седлецька.

Що потрібно знати про проходження ВЛК

Як відомо, згідно з новим законом про мобілізацію, всі чоловіки віком від 18 до 60 років, у яких був статус "обмежено придатний", повинні пройти ВЛК повторно до 4 лютого 2025 року. Після цього за висновком про стан здоров’я буде прийматися рішення, до якої нової категорії їх віднести.

Для цього колишні "обмежено придатні" повинні самі прийти до ТЦК упродовж 9 місяців, які відвели для проходження ВЛК, або пройти військово-лікарську комісію після отримання повістки від ТЦК та СП.

Як відомо, речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін повідомив, що висновок медичної комісії щодо стану здоров'я військовозобов'язаних діє впродовж п'яти років.

Крім того, Фокус писав про поради експертів щодо правильного проходження військово-лікувальної комісії для військовозобов'язаних.

Джерело матеріала
loader
loader