Раз на 2000 років Антарктида втрачає мільйони квадратних кілометрів льоду: що забирає його в неї
Раз на 2000 років Антарктида втрачає мільйони квадратних кілометрів льоду: що забирає його в неї

Раз на 2000 років Антарктида втрачає мільйони квадратних кілометрів льоду: що забирає його в неї

Результати нового дослідження показують, що кожні кілька тисяч років із крижаним континентом відбувається щось дивне — Антарктида втрачає величезну кількість льоду.

2023 рік офіційно було визнано найспекотнішим за всю історію спостережень. Учені також виявили, що кількість морського льоду в Антарктиді торік сягнула рекордно низького рівня — на 2,2 мільйона квадратних кілометри менше, ніж зазвичай. Для порівняння, площа втраченого крижаним континентом льоду в 10 разів перевищує площу Великої Британії, пише Daily Mail.

Команда з Британської антарктичної служби (BAS) зосередилася на тому, щоб з'ясувати, чому це сталося. У своїй роботі вчені використовували одразу 18 різних кліматичних моделей і виявили, що історично низький рівень морського льоду в Антарктиді спостерігається раз на 2000 років без зміни клімату. Однак він у чотири рази ймовірніший, якщо зміни клімату все ж спостерігаються.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

За словами провідної авторки дослідження Рейчел Даймонд, ця робота стала першою, в якій вчені використовували великий набір кліматичних моделей, щоб з'ясувати, наскільки малоймовірною насправді була настільки мала кількість морського льоду у 2023 році.

Вчені володіють даними супутникових вимірювань морського льоду лише за останні 45 років, що надзвичайно ускладнює оцінку змін у площі льоду. На щастя, на допомогу можуть прийти кліматичні моделі.

Комп'ютерні моделі, використані командою, показали, що без зміни клімату максимальна втрата морського льоду в Антарктиді відбуватиметься раз на 2000 років. За словами Даймонд, це свідчить про те, що скорочення морського льоду в Антарктиді торік було дуже екстремальним — подія менш ніж один раз на 100 років вважається "винятково малоймовірною".

У своїй роботі команда використовувала набір кліматичних даних під назвою CMIP6. За словами співавтора дослідження Керолайн Холмс, сильна зміна клімату Землі, яку ми спостерігаємо сьогодні і яка, ймовірно, буде лише поглиблюватися, призводить до того, що екстремальна втрата морського льоду в Антарктиді стає вчетверо ймовірнішою.

Вчені також вивчили ймовірність відновлення морського льоду і виявили, що його рівень, ймовірно, залишиться низьким, у наступні 20 років. На жаль, такі зміни вплинуть на життя місцевих мешканців — пінгвінів, китів та інших тварин.

Зазначимо, що антарктичний морський лід відіграє важливу роль у кліматичній системі Землі: він відбиває сонячне тепло назад в атмосферу планети й охолоджує поверхню під собою — все це регулює температуру. Простими словами, якби Антарктида втратила весь свій лід, на планеті було б набагато спекотніше.

Раніше Фокус писав про те, що Антарктида вийшла з-під контролю: континент "злетів з котушок" і ніхто не знає, як його врятувати.

Теги за темою
дослідження вчені Земля
Джерело матеріала
loader
loader