"У розшуку", "знято" і "виключено": що означають статуси військовозобов'язаних у Резерв+
"У розшуку", "знято" і "виключено": що означають статуси військовозобов'язаних у Резерв+

"У розшуку", "знято" і "виключено": що означають статуси військовозобов'язаних у Резерв+

Оновлення даних через Резерв+ стало найпопулярнішим способом виконання норми закону про військовий облік.

Українці, користуючись новим мобільним застосунком "Резерв+", який виконує функцію електронного кабінету для військовозобов'язаних, зіткнулися з певним нерозумінням деяких термінів і понять. Особливо це стосується статусів, які отримують військовозобов'язані після реєстрації в додатку. Про це пише OBOZ.UA.

Застосунок "Резерв+" став найпопулярнішим способом виконання норми закону про військовий облік. Можливістю оновити дані вже скористалися близько 1 мільйона громадян, в тому числі й ті, хто перебуває за кордоном.

Військовозобов'язані можуть отримати різні статуси:

Міноборони пояснило, що деякі особи навіть після вступу на службу можуть бачити статус "У розшуку". Варто зазанчити, що "розшук" не означає кримінальний розшук, а скоріше вказує на те, що дані про військовозобов'язаного не були оновлені або опрацьовані. Такі ситуації виникають через помилки в обліку.

"Це відбувається через помилки внаслідок людського фактору. Ймовірно, ТЦК не оновив дані, коли ви вступили на службу", - зазначили у відомстві.

Найбільше питань викликають статуси "Знято" і "Виключено". Перший означає тимчасове зняття з військового обліку, коли особа все ще має статус військовозобов'язаного і повинна проходити ВЛК, також сповіщати ТЦК про зміну місця проживання й виконувати інші обов'язки статусу. Другий же статус означає остаточне виключення з військового обліку, коли особа більше не підлягає призову та звільняється від військових обов'язків.

Мобілізація в Україні

Мобілізація в Україні - комплекс заходів, які проводяться з 2014 року у зв'язку з військовим вторгненням Російської Федерації.

У період із 2014 до 2015 року Київ провів шість хвиль часткової мобілізації, під час якої до армії призивали переважно громадян із досвідом військових дій або строкової служби в армії віком від 20 до 60 років.

24 лютого 2022 року Росія здійснила повномасштабне військове вторгнення в Україну. Київ оголосив загальну мобілізацію. До лав Сил оборони і безпеки призиваються військовозобов'язані громадяни (переважно - чоловіки) віком від 27 до 60 років.

Мобілізація в Україні - останні новини за темою

Нагадаємо, новий закон про мобілізацію набрав чинності з 18 травня. Згідно з ним, усі чоловіки призовного віку від 18 до 60 років повинні оновити свої дані у ТЦК та СП, ЦНАПах або в електронному режимі упродовж 60 днів з дня набрання чинності закону.

'У розшуку', 'знято' і 'виключено': що означають статуси військовозобов'язаних у Резерв+
Що відомо про закон про мобілізацію / Інфографіка: Главред

Також якщо військовозобов'язаний не оновить свої облікові дані протягом двох місяців, тобто до 18 липня, поліція може його затримати і доставити до ТЦК. Проте тут є певні нюанси.

Як повідомляв Главред, поважними причинами для неприбуття військовозобов'язаного до ТЦК вчасно визнаються: стихійні лиха, хвороба, військові дії або їх наслідки, смерть близького родича. Громадяни повинні повідомити ТЦК у найкоротший строк і прибути протягом 7 календарних днів.

Читайте також:

Джерело матеріала
loader