ISW пояснив, для чого Росії треба припинення вогню
ISW пояснив, для чого Росії треба припинення вогню

ISW пояснив, для чого Росії треба припинення вогню

Російська Федерація використає припинення вогню для підготовки до майбутніх наступальних операцій в Україні. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначається, що військова інтервенція Росії в Криму і на Донбасі в 2014 році порушила численні міжнародні зобов'язання Росії щодо поваги до суверенітету і територіальної цілісності України, зокрема визнання Росією України як незалежної держави в 1991 році і Будапештський меморандум 1994 року, в якому Росія конкретно зобов'язалася не підривати суверенітет і територіальну цілісність України. 

Немає жодних підстав вважати, що Кремль поважатиме будь-яку нову угоду, що зобов'яже Росію не порушувати суверенітет і територіальну цілісність України.

Водночас припинення вогню надало б Росії можливість відновити деградовані сили, відволікти людські ресурси на широкомасштабну експансію і реформи замість того, щоб вести бойові дії в Україні, і дозволило б Росії продовжити мобілізацію своєї оборонно-промислової бази без обмежень, пов'язаних з нагальними оперативними потребами в Україні. 

Аналітики вважають, що Росія могла б використати припинення вогню для підготовки сил, більш придатних для проведення наступної серії наступальних операцій з метою зміни режиму, демілітаризації і завоювання України.

«Припинення вогню, безумовно, надало б Україні власні можливості для вирішення питань формування збройних сил і розвитку оборонної промисловості, але Кремль, можливо, небезпідставно очікує, що заморожений фронт зробить підтримку України менш нагальною і важливою для Заходу і дозволить Росії випередити Україну в підготовці до відновлення бойових дій», – йдеться у звіті.

Джерело матеріала
loader
loader