Питання демонтажу символіки СРСР з мосту Патона має вирішувати Держагентство відновлення - столична адміністрація
Питання демонтажу символіки СРСР з мосту Патона має вирішувати Держагентство відновлення - столична адміністрація

Питання демонтажу символіки СРСР з мосту Патона має вирішувати Держагентство відновлення - столична адміністрація

Джерело: Інтерфакс-Україна.

Питання демонтажу символіки СРСР з мосту Патона має вирішувати Держагентство відновлення - столична адміністрація - Фото 1

"У 2008 році міст ім. Патона через Дніпро (з усіма складовими) було занесено до Державного реєстру нерухомих пам'яток України як пам'ятку архітектури та містобудування, науки і техніки місцевого значення... Цей об'єкт є унікальною інженерно-технічною та архітектурною спорудою авторського виконання, всі складові якого, зокрема елементи оздоблення, є цілісними частинами пам'ятки, цінними з історичної, архітектурної та мистецької точок зору", - ідеться у відповіді на запит агентства "Інтерфакс-Україна" управління інформаційної політики та доступу до публічної інформації Київської міської державної адміністрації з посиланням на роз'яснення КП "Київавтошляхміст".

Зазначається, що рішенням Київської міської ради у 2023 році затверджено перелік об'єктів, що пов'язані з пропагандистською історією та культурою СРСР і підлягають усуненню з публічного простору міста, до якого увійшов і міст ім. Патона (зі збереженням художнього оформлення, проведення конкурсу на встановлення нових елементів) у комплексі ремонтно-реставраційних робіт, які здійснюватимуться на пам'ятці.

Крім того, наголошується, що згідно з порядком використання коштів державного бюджету на розвиток та відновлення інфраструктури, головним розпорядником цих коштів та відповідальним виконавцем бюджетної програми є Агентство відновлення.

"Беручи це до уваги, питання демонтажу комуністичної символіки з мосту ім. Патона через річку Дніпро має вирішувати Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України в процесі проєктування та забезпечення виконання робіт із реставрації цієї споруди", - підсумовано у відповіді.

Як повідомлялося, 2019 року керівник Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Володимир В'ятрович заявляв, що проблема радянської символіки на київському мосту ім. Патона не так технологічна, як ідеологічна, і що Інститут за допомогою громадськості продовжить домагатися її демонтажу.

Питання демонтажу символіки СРСР з мосту Патона має вирішувати Держагентство відновлення - столична адміністрація - Фото 2

У березні 2020 року голова УІНП Антон Дробович розповів, що представники київської влади заявляють, що заплановано реконструкцію мосту Патона, під час якої радянські символи буде демонтовано.

У травні 2022 року Дробович заявив, що серпи і молоти на мосту Патона потрібно прибрати якнайшвидше.

У травні 2024 року Дробович висловив сподівання, що радянська символіка з мосту Патона буде демонтована влітку 2024 року.

Раніше повідомлялось, що міст Патона передали до рук Міністерства інфраструктури. Минулого року мости Патона і Метро офіційно визнали непрацездатними.

Довідка. Ще у 2022-му році було підписано петицію на сайті Київради стосовно декомунізації мосту Патона у Києві.

Популярні новини зараз
В одному з регіонів Київщини ігри підлітків на залізниці ледь не закінчились трагедію У Макарові, що на Київщині, завершують капремонт пошкодженого внаслідок обстрілів будинку Відомий бізнесмен та шоумен вкотре заявив, що балотуватиметься на пост мера Києва Став відомий рейтинг найсильніших та найслабших шкіл Києва за результатами НМТ 2023
Показати ще

Питання демонтажу символіки СРСР з мосту Патона має вирішувати Держагентство відновлення - столична адміністрація - Фото 3

Прошу прибрати серп і молот з колон на в’їздах на міст Патона. Це важливо, бо:

  • досвід споглядання на герб ссср є травматичним для місцевих жителів, адже це прямо асоціюється з війною проти України і впливає на психічне здоров’я громадян, яке і так під постійним впливом війни.
  • герби мають бути прибрані згідно закону про декомунізацію. Вважаю, що навіть пам’ятка архітектури не має щодня псувати настрій людям.
  • це аморально і зневажливо відносно до жертв геноциду росіі проти українського народу.
Дивно, що одні символи рядянщини зносяться суто вибірково для піару окремих особистостей, а інші ігноруються, хоча знаходяться в дуже відвідуваних місцях і псують вид на все місто.
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader