У Харкові чоловік оновив дані в "Резерв+", але його намагалися відвезти в ТЦК
У Харкові чоловік оновив дані в "Резерв+", але його намагалися відвезти в ТЦК

У Харкові чоловік оновив дані в "Резерв+", але його намагалися відвезти в ТЦК

Співробітник ТЦК не визнав оновлення даних через "Резерв+" дійсним, посилаючись на те, що додаток працює лише в тестовому режимі. Однак у Міноборони стверджують протилежне.

У понеділок, 27 квітня, у Мережі з'явилося відео, у якому, як стверджується, співробітники Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК і СП) у Харкові пропонують чоловікові проїхати з ними оновити дані, заявляючи, що оновлення даних через застосунок "Резерв+" недостатньо. Кадри опублікував Telegram-канал "ВІЧЕ НСН 2014-2024".

На відео чоловік просить пояснити, на якій підставі він має їхати до ТЦК, якщо він уже оновив свої військово-облікові дані через додаток "Резерв+". Він зазначив, що може з'явитися в ТЦК після того, як йому випишуть повістку, як того вимагає закон. Своєю чергою співробітник ТЦК каже, що згаданий громадянин нібито не уточнив свої дані, оскільки додаток "Резерв+" поки що працює лише в тестовому режимі.

"Потрібно поїхати в ТЦК... Згідно із законом, який ухвалили... Я Вам пропоную проїхати з нами, уточнити дані. ... Згідно з наказом коменданта...", — каже співробітник ТЦК.

Інцидент у Харкові

Що кажуть у Харківському ОТЦК і СП

У Харківському обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (ОТЦК і СП) не коментували згаданий випадок. Водночас у публікації відомства від 27 квітня у Facebook ідеться, що військовозобов'язані, призовники та резервісти віком від 18 до 60 років мають оновити свої дані до 16 липня кількома способами, зокрема через застосунок "Резерв+". Виходить, що офіційно ТЦК Харкова визнало новий сервіс від Міноборони, але окремий співробітник не згоден з такою політикою.

"Після того, як усі дані будуть підтверджені або оновлені — законний обов'язок виконано. Далі з реєстру "Оберіг" довантажаться дані і можна буде подивитися, що держава знає про вас", — наголосили в Харківському ОТЦК і СП.

У відомстві також згадали про те, що в застосунку "Резерв+" з'явиться QR-код, відсканувавши який представники влади зможуть миттєво отримати інформацію про статус військовозобов'язаного, призовника або резервіста.

Що кажуть у Міноборони України

Згідно із заявою пресслужби Міністерства оборони України від 23 травня, оновивши дані через застосунок "Резерв+" військовозобов'язаний виконує відповідну вимогу закону. В оборонному відомстві зазначили, що сервіс запущено в тестовому режимі, тому в його роботі можуть виникати помилки, які розробники намагаються швидко виправляти.

Раніше, в інтерв'ю від 14 квітня, член комітету Верховної Ради України з національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський пояснив, що запуск сервісу в тестовому режимі зумовлений тим, що це "досить серйозна інженерна робота". Будь-яка нова система потребує тестування для того, щоб забезпечити максимальну безпеку персональних даних. У процесі експлуатації буде з'ясовано всі нюанси і сервіс буде вдосконалено. При цьому під час тестового періоду громадяни все одно зможуть оновити там дані.

У Міноборони також повідомляли, що 18 червня в застосунку "Резерв+" з'явиться можливість згенерувати QR-код, який можна буде показувати працівникам ТЦК або поліцейським замість військового квитка. Відсканувавши QR-код у застосунку, посадовці зможуть миттєво отримати інформацію про громадян.

"Перевіряти це зможуть зазначені в законі ТЦК і поліція. Коли в застосунку з'явиться QR-код, виписка з реєстру "Оберіг" матиме таку саму юридичну силу, як військово-обліковий документ", — повідомили в оборонному відомстві.

Нагадаємо, "Резерв+" не став повноцінною альтернативою ТЦК. За допомогою сервісу можна оновити військово-облікові дані, але деякі процедури військовозобов'язаний може пройти тільки офлайн. Наприклад, через застосунок не можна стати на військовий облік, отримати бронювання від мобілізації та отримати повістку.

Теги за темою
Україна Харків
Джерело матеріала
loader
loader