І влітку і взимку: відключення світла в Україні триватимуть щонайменше два роки, — Energy Club
І влітку і взимку: відключення світла в Україні триватимуть щонайменше два роки, — Energy Club

І влітку і взимку: відключення світла в Україні триватимуть щонайменше два роки, — Energy Club

Блекаути продовжуватимуться через суттєві руйнування в енергетиці України. Дещо доведеться відбудовувати з нуля.

Відключення світла, які пов'язані з суттєвими руйнуваннями в енергетиці, можуть застосовуватись найближчі два роки. Про це заявив Максим Немчинов, віцепрезидент Energy Club, бізнес-спільноти, що об’єднує провідні енергетичні компанії України.

Максим Немчинов повідомив, що внаслідок масованих обстрілів енергосистема втратила 8 ГВт генеруючих потужностей, зокрема маневрову генерацію, необхідну для балансування системи. Відновлення пошкоджених об'єктів потребує багато часу та коштів.

Через це доведеться підняти тариф на електроенергію, аби зібрати гроші на відновлення пошкоджених та зруйнованих енергооб’єктів.

"Це невідворотність. Нам треба платити за товар стільки скільки він коштує, щоб ці кошти направлялись на ремонт, відновлення та будівництво нової генерації", — підкреслив Немчинов.

Також він наголосив, що відключення світла в Україні триватимуть щонайменше два роки. І вони не припинятимуться ані влітку, ані взимку.

Блекаут
Фото: УНІАН

"Це наша реальність на найближчі два роки. Тобто треба адаптуватись, треба розуміти, що це буде. Нам треба буде будувати дещо з нуля, дещо відновлювати, дещо перебудовувати, модернізовувати. На це треба кошти й час", — сказав він.

Віцепрезидент Energy Club також наголосив на важливості розвитку відновлюваної енергетики, "розумних" мереж, залучення інвестицій та імпорту електроенергії. Та закликав захистити енергообʼєкти від ворожих ударів ППО.

Блекаут
Фото: УНІАН

Нагадаємо, директор енергетичних програм "Центру Разумкова" Володимир Омельченко говорив про відключення світла влітку 2024 та зазначив що через зростання тарифів на електроенергію відключення світла в Україні можуть стати більш тривалими.

Експерт додав, що підвищення тарифів дасть можливість не лише скоротити борги на ринку, але й покращити фінансову ситуацію в енергетичних компаніях. Водночас не варто очікувати вкрай швидкого відновлення.

Мешканці Києва, найімовірніше, найбільше відчують відключення світла. Нині встановлені ліміти не враховують наявність критичної інфраструктури, якої у столиці є багато та яка часом працює на всю країну.

Теги за темою
енергетика
Джерело матеріала
loader