Долар по 42 грн і мільярдні втрати: між Гонтаревою та НБУ розгорівся скандал. Про що сперечаються
Долар по 42 грн і мільярдні втрати: між Гонтаревою та НБУ розгорівся скандал. Про що сперечаються

Долар по 42 грн і мільярдні втрати: між Гонтаревою та НБУ розгорівся скандал. Про що сперечаються

Ексглава Національного банку України (НБУ) Валерія Гонтарева (2014-2018) виступила з різкою критикою нинішнього керівництва Нацбанку – мовляв, через його політику стримування курсу Україна недоотримала 200 млрд грн. У НБУ офіційно відповіли Гонтаревій, назвавши її звинувачення непрофесійними та надуманими, однак у банківському середовищі думки щодо правоти сторін конфлікту розділилися.

Свої претензії до НБУ Гонтарева висловила в інтерв'ю NV, після чого НБУ вийшов із офіційною заявою. OBOZ.UA зібрав головні тези, про які сперечаються Нацбанк та Гонтарева, а також реакцію банкірів на скандал.

"Долар по 42 грн"

Гонтарева вважає, що НБУ надто довго не дозволяв гривні девальвувати. На її думку, "відпускати" курс слід розпочинати вже після його підвищення з 29,25 грн/дол. до 36,6 грн/дол.

За підрахунками ексголови Нацбанку, гривня виявилася переоціненою на 20%, при тому, що держбюджет на 2023 рік розраховувався, виходячи з показника 42 грн/дол. Тому Гонтарева вважає, що курс вже давно має бути на рівні 42 грн/дол., а НБУ все стримує знецінення гривні, хоча інфляція вже суттєво знизилася. Більш слабка гривня, як каже Гонтарева, робить конкурентоспроможними експортерів, але вони не змогли заробити стільки, скільки могли б.

У НБУ категорично незгодні та запевняють: результати роботи із забезпечення цінової та курсової стабільності "очевидні". Станом на 28 травня, нагадаємо, офіційний курс долара розрахований на рівні історичного рекорду 40,3 грн/дол.

"У сфері монетарної та валютно-курсової політики дії НБУ ґрунтуються на послідовній реалізації розробленої спільно зі спеціалістами МВФ та залученими експертами світового рівня Стратегії пом'якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування", – заявили в Нацбанку.

У НБУ не згодні, що давно мали "відпустити" гривню

"Бюджет недоотримав 200 млрд грн"

"Девальвація почалася, але ви запізнилися, так само і зі зниженням відсоткової ставки. Запізнення – це реальні витрати для країни. Я думаю, що якщо ми розрахуємо всі ці затримки, то неправильна політика НБУ призвела до того, що Міністерство фінансів і вся країна втратила близько 200 млрд грн", – сказала Гонтарєва.

Чинне керівництво НБУ дотримується протилежної думки. У регуляторі впевнені, що, навпаки, змогли уникнути "багатомільярдних втрат". "Цифри можливих бюджетних втрат внаслідок монетарної та валютної політики НБУ абсолютно надумані.... Якби політика центробанку була спрямована на генерування прибутку для максимізації доходів бюджету, це спричинило б багатомільярдні втрати для економіки та населення", – йдеться в заяві НБУ.

У НБУ вважають, що Гонтарева дала непрофесійну оцінку

У НБУ називають такі оцінки непрофесійними. "Оцінка ефективності монетарної політики на основі "бухгалтерського" підходу аналізу витрат на інструменти стерилізації ліквідності є поширеною практикою псевдоекспертів та політиків, які шукають важелі впливу на центробанківську політику. Дивує, що до такої риторики вдається і колишня глава НБУ", – зазначили в регуляторі.

"Занадто великі резерви та багаті банки"

Ще одним об'єктом критики Гонтаревої стали дії НБУ, спрямовані, як вона вважає, на накопичення "зайвих" міжнародних резервів, утримання надто низької інфляції та забезпечення надвисокої капіталізації та доходів банків. На її думку, повільне зниження облікової ставки вилилося в надприбутки банківської системи, але не допомогло бізнесу та економіці, а бюджет поніс витрати через обслуговування держоблігацій (ОВДП).

"Головне завдання НБУ – не акумулювати валютні резерви. А запобігати накопиченню дисбалансів в економіці – що і є основою для макрофінансової стабільності. Також потрібно допомогти бізнесу, якому дуже складно вижити під час війни. У нас резерви зараз 43 млрд дол. ... Резерви центрального банку розраховуються як три-чотири місяці критичного імпорту плюс додайте надходження 15 мільярдів короткострокових запозичень від наших головних фінансових партнерів. Тобто нам потрібно 32-33 млрд, а не 43-46 млрд", – заявила Гонтарева.

У НБУ вважають, що такі показники, навпаки, були необхідні на тлі нестабільності, викликаної війною. "Ряд порад з монетарної та валютної політики відверто шкідливі, адже їх реалізація з високою ймовірністю дестабілізувала б ситуацію в монетарній сфері та призвела б до масштабної валютної кризи", – резюмували в НБУ.

У Нацбанку запевняють, що поради Гонтаревої призвели б до валютної кризи

Серед прикладів таких "шкідливих порад" у регуляторі назвали і швидку валютну лібералізацію, і "відпускання" курсу із середини 2022 року, і зниження облікової ставки з 25% до 10%. На думку нинішніх представників Нацбанку, така практика не враховує умов війни, в яких живе Україна.

Що кажуть банкіри та експерти

Думки фахівців про те, хто ж має рацію, розділилися. Наприклад, членкиня наглядової ради Укрексімбанку Вікторія Страхова стала на бік нинішнього керівництва НБУ. Вона погоджується з тезами самого Нацбанку про те, що політика регулятора проводиться в умовах постійних консультацій з партнерами, зокрема Міжнародним валютним фондом (МВФ). А тому, на думку Страхової, можна бути впевненими в тому, що НБУ обрав правильний підхід.

"Я пам'ятаю, як свого часу Валерія Олексіївна (Гонтарева. – Ред.) намагалася купити 200 доларів у спробі показати, що з валютним ринком усе ок. Їй не продали. Тому зараз підтримую НБУ. Якби з їхньою політикою щось було не так – вже б МВФ і Ко видали б чарівну "пілюлю", – заявила Страхова.

Водночас економіст Ілля Несходовський упевнений: Нацбанк у своєму поясненні не зміг надати достатньо аргументів. А успіх монетарної політики НБУ, на думку експерта, пояснюється тим, що Україна одержує допомогу від західних партнерів.

"Жодної конкретної відповіді щодо втрат бюджету, щодо аномальної прибутковості комерційних банків, щодо депозитних сертифікатів, ставка за якими вища за облікову ставку і в 5 разів (!) більша за інфляцію, щодо катастрофічно низького рівня кредитування економіки. Добре, що ви хоч визнаєте, що всі ваші позитивні результати ґрунтуються на безпосередній міжнародній підтримці в десятки мільярдів доларів", – звернувся Несходовський до НБУ.

Несходовський не знайшов у заяві НБУ відповідей на головні питання

Натомість колишній голова Ради НБУ Богдан Данилишин, який і сам не раз критикував дії Нацбанку, вважає: не мають рації обидві сторони. Він упевнений, що нинішня політика регулятора дійсно непрофесійна, але вона, на думку експерта, стала наслідком реформ, які ініціювала саме Гонтарева.

Данилишин розкритикував обидві сторони конфлікту

"Сьогоднішнє керівництво НБУ тільки пожирає плоди політики Гонтаревої. Рада НБУ неодноразово показувала недоліки і наслідки цієї політики, які проявляються до цього часу. До речі, саме монетарну політику провадять учні Гонтаревої. Так, що Валерія Олексіївна залишила своїм "позаднікам" те, що зараз критикує", – заявив Данилишин.

Як повідомляв OBOZ.UA, раніше НБУ погіршив прогноз зростання економіки України. Відновлення відбувається повільніше, ніж очікувалося раніше.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader