Китай застосував новий бойовий дрон WZ-10 біля берегів Японії: кому загрожує і чим особливий
Китай застосував новий бойовий дрон WZ-10 біля берегів Японії: кому загрожує і чим особливий

Китай застосував новий бойовий дрон WZ-10 біля берегів Японії: кому загрожує і чим особливий

Китайські військові відправили безпілотник WZ-10 у політ над Східно-Китайським морем, щоб пригрозити Тайваню і Японії.

Японські військові нещодавно помітили нову модель китайського бойового дрона недалеко від острова Окінава у Східно-Китайському морі. Згідно з даними Міноборони Японії, це був безпілотник WZ-10 сімейства Wing Loong-10, пише South China Morning Post.

Де і коли було виявлено WZ-10

Цього понеділка японці вперше спостерігали за військовим безпілотником WZ-10, який летів із КНР, взявши північно-східний курс, а потім повернувся тим самим маршрутом. У своїй заяві Об'єднаний штаб Японії, який курує морські, наземні та повітряні сили самооборони країни, зазначили, що на розвідку були спрямовані винищувачі з авіабази Наха на Окінаві.

Повітряний простір, де був помічений безпілотник, розташований за межами території Японії, але перебуває в межах її ідентифікаційної зони протиповітряної оборони (ADIZ), де японці визначають місцезнаходження літаків і контролюють їхні маршрути в інтересах національної безпеки.

Цей дрон WZ-10 помітили японські військові над Східно-Китайським морем

За яких обставин з'явився WZ-10

Звіт з'явився незабаром після того, як високопоставлений представник уряду Японії заявив, що китайські кораблі плавали поблизу спірних островів у Східно-Китайському морі протягом рекордних 158 днів поспіль. Йдеться про острови Дяоюйдао, на які претендують Японія та КНР. Половина цього архіпелагу перетинається як із ППО Китаю, так і з ППО Японії.

Китайський дрон помітили саме тоді, коли Токіо, Пекін і Сеул відновили тристоронній саміт, який був призупинений понад чотири роки. На ньому були присутні президент Південної Кореї Юн Сок Єль, прем'єр-міністр Китаю Лі Цян і прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда. За підсумками саміту вони уклали угоду про підтримку стабільності ланцюжків поставок і спільну роботу над денуклеаризацією Корейського півострова.

Видання нагадує, що незадовго до виявлення БПЛА Пекін завершив дводенні військові навчання навколо Тайваню, які стали реакцією на обрання нового лідера острова — Вільяма Лай Чінг-Те. Пекін звинуватив Лай Чінг-Те в тому, що він подав небезпечний сигнал про незалежність Тайваню під час своєї інавгураційної промови.

Що відомо про дрон WZ-10

WZ-10 — це безпілотний літальний апарат, розроблений Chengdu Aircraft Industry Group для розвідки і нанесення високоточних ударів. Він надійшов на озброєння Народно-визвольної армії Китаю (НВАК) у листопаді 2022 року. Дрон здатний піднятися на висоту до 15 000 м, має запас ходу 20 год і може розвинути швидкість 620 км/год. Його розмах крил становить близько 20 м, довжина близько 9 м і висота близько 4 м.

Китай виробляє модернізовану модель БПЛА для ВПС Китаю, а також для сторонніх замовників. Наприклад, Саудівська Аравія в лютому цього року купила експортний варіант Wing Loong-10B

Важливо Ось це сюрприз: учені з'ясували, що літій-іонні батареї не підходять для дронів

Раніше ми писали про те, що Китай випробовує гіперзвуковий дрон для полювання за авіаносцями США. Той факт, що китайці тестують якийсь дуже швидкий розвідувальний дрон — WZ-8 або MD-22 — показує, наскільки серйозно вони ставляться до погроз з моря.

Джерело матеріала
loader