Геноцид продовжується: РФ влітку планує депортувати тисячі дітей з України, — ISW
Геноцид продовжується: РФ влітку планує депортувати тисячі дітей з України, — ISW

Геноцид продовжується: РФ влітку планує депортувати тисячі дітей з України, — ISW

За даними аналітиків, окупанти вивозитимуть українських дітей у так звані військо-патріотичні табори, де будуть вчити управляти дронами і тактичній медицині.

Російські окупанти влітку готуються інтенсифікувати депортацію українських дітей, посилюючи ще один аспект російської кампанії з геноциду в Україні. Про це йдеться у звіті Інститут вивчення війни (ISW) за 28 травня.

Очільник окупаційної адміністрації Луганської області Леонід Пасічник заявив, що російські регіони "приймуть" понад 12 тисяч дітей з регіону. Загалом російська програма "Корисні канікули" профінансує поїздку для 40 тисяч дітей з окупованої України, які "відвідають" літні табори та освітні заходи в Росії.

В окупованому Криму та на території Росії готуються "прийняти" понад 600 дітей з непідконтрольних регіонів України протягом літа. Це літній табір "Океан" у Владивостоці. Він знаходиться ближче до Аляски, аніж до України, зазначили аналітики.

Своєю чергою окупаційне "мінпраці" Херсонської області також оголосило, що діти поїдуть у табір "Океан" для участі в "освітній, спортивній та культурній програмі". 27 травня голова окупаційного "уряду" Херсонщини Андрій Алєксєєнко повідомив, що 575 дітей відвідають тритижневі літні табори в окупованому Криму та в російській республіці Адигея. Поїздку фінансує "один із суб'єктів РФ".

Наразі ще не визначена кількість підлітків з окупованої Луганщини, які поїдуть у військово-патріотичний спортивний табір на базі табору "Авангард" у Волгоградській області. Там дітей планують навчати військовій інженерії, тактиці, вогню, парашутному спорту, зв’язку, основам національної безпеки, експлуатації безпілотників і тактичній медицині.

Аналітики ISW наголосили, що, попри спроби Росії представити літні табори для українських дітей як тимчасові відпочинкові та освітні заходи, вони є важливим елементом російської кампанії з депортації українців, зокрема дітей, до Росії.

"Примусове переміщення дітей з однієї групи до іншої є визнаним актом геноциду, і тому багатогранні схеми Росії з депортації українських дітей до Росії можуть бути кваліфіковані як акти геноциду", — зазначили в Інституті вивчення війни.

Діти з України, яких депортували до Росії на такі "канікули" чи "літні табори", піддаються програмам русифікації, які передбачають ізоляцію від їхніх родин, рідної мови, культури та історії.

"Російська влада, ймовірно, посилюватиме зусилля щодо депортації протягом літа під виглядом літніх канікул, але ці програми є актами геноциду проти українського народу, попри спроби Росії маскувати їх як тимчасові та позитивні освітні можливості", — вважають в ISW.

Нагадаємо, з тимчасово окупованих територій України до Росії було вивезено більше 20 тисяч дітей. Найчастіше депортацію приховують за "евакуацією", "оздоровленням", чи "лікуванням".

23 травня у Центрі національного спротиву повідомили, що у Поволжі розгорнули масштабне будівництво фільтраційних таборів. Там українців перевіряють на лояльність окупаційній владі і намагаються створити базу даних жителів окупованих територій.

Теги за темою
Росія Крим Діти
Джерело матеріала
loader