Українцям назвали курс долара до кінця 2024 року: скільки коштує валюта та на що чекати
Українцям назвали курс долара до кінця 2024 року: скільки коштує валюта та на що чекати

Українцям назвали курс долара до кінця 2024 року: скільки коштує валюта та на що чекати

В Україні до кінця 2024 року очікується контрольоване ослаблення курсу гривні до 42 грн/дол. Станом на 29 травня офіційний курс долара знаходиться на позначці 40,4 грн/дол., а готівковий долар у банках продають по 40,3-40,9 грн. Таким чином, якщо прогноз справдиться, до кінця року долар подорожчає приблизно на 4%.

Такий прогноз міститься у травневому огляді інвестиційної компанії Dragon Capital. "Ми очікуємо, що гривня продовжить контрольовано слабшати по відношенню до долара США, і офіційний курс досягне 42 грн/дол. до кінця року. Ми переглянули прогноз за очікуваними раніше 39 грн/дол. у зв'язку зі зміною підходів Нацбанком до управління валютним курсом на початку 2024 року", – зазначили аналітики.

Так, у перші місяці після переходу до гнучкості курсу в жовтні-2023 НБУ дозволяв майже непомітні коливання курсу гривні. Однак на початку 2024 року регулятор змінив тактику, дозволяючи гривні помітно слабшати у періоди ситуативного збільшення дефіциту іноземної валюти на міжбанківському ринку, але стримуючи зміцнення курсу зменшення дефіциту.

"З огляду на уповільнення інфляції та стабільні інфляційні очікування, помірна девальвація не несе ризиків для макрофінансової стабільності", – упевнені аналітики. Вони наголошують, що контрольоване ослаблення гривні дозволить:

  • зменшити потреб у фінансуванні держбюджету з допомогою внутрішніх позик, адже збільшиться гривневий еквівалент міжнародної допомоги;
  • скоротити втрату резервів від первинних ефектів валютної лібералізації.

У Dragon Capital також не виключають, що НБУ ще змінюватиме підходи до управління курсом. При цьому рекордний рівень міжнародних резервів (ЗВР) дозволить Нацбанку утримувати валютну ситуацію під контролем, зазначають експерти.

Курс долара в Україні: скільки коштує валюта 29 травня

Курс долара в Україні офіційно вийшов на новий максимум, у банках та обмінниках рекордів не спостерігається, але вартість валюти також зростає. Так, 29 травня у комерційних банках вартість готівкового долара встановилася на рівні 40,3/40,9 грн.

Це на 11-20 копійок дорожче, ніж було напередодні, але поки що далеко від максимумів 2022 року, коли ціна на готівковий долар досягала 43 грн. Небанківські обмінники пропонують долар у середньому по 40,58/41,05 грн (купівля/продаж).

У найбільших комерційних банках України 28 травня курс долара в продажу встановився в діапазоні 40,8-40,95 грн. Купують долар за 39,7-40,35 грн.

У свою чергу, Національний банк України (НБУ) на 29 травня розрахував офіційну вартість долара на рівні 40,4 грн. Це новий історичний рекорд. Втім, коливання гривні "по НБУ" насправді не такі значні, як може здатися.

"Такий готівковий курс у нас був ще в липні 2022 року. Пройшло майже два роки війни, а ситуація на готівковому валютному ринку ледь змінилася. Хоча позитив, звісно, є: спред між офіційним і "вуличним" курсом суттєво знизився", – коментував ситуацію голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

З початку року гривня девальвувала на 5,7%. При цьому уряд при розрахунках держбюджету виходив із девальвації приблизно на 10% (42,1 грн/дол. на кінець року, 40,7 грн/дол. – середній рік).

Як повідомляв OBOZ.UA, за словами фінансового експерта Сергія Фурси, найближчим часом Національний банк триматиме курс гривні в діапазоні 40-41 грн/долар. Однак курсу 50 грн/долар і вище не буде.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader