В усьому світі зростає вартість важливого продукту: що чекає на ціни в Україні
В усьому світі зростає вартість важливого продукту: що чекає на ціни в Україні

В усьому світі зростає вартість важливого продукту: що чекає на ціни в Україні

На світовому ринку зростають ціни на соняшникову олію – вартість сировини для її виробництва вже збільшилася майже на 5%. Це сприяє експорту цього продукту за кордон і може підштовхнути вгору ціни всередині України, оскільки виробникам має бути вигідно продавати товар і на внутрішньому ринку.

Як заявили у "Всеукраїнській аграрній раді" (ВАР), з України пришвидшилися темпи вивезення соняшникової олії. Зокрема у травні українські експортери законтрактували 620 тонн цього продукту, але у липні та серпні ця цифра може значно зменшитися.

Через такий ажіотаж закупівельна ціна на соняшник в Україні вже перетнула позначку у 18 тис. гривень за тонну й коливається у межах 18,1-18,2 тис. гривень. Втім наприкінці тижня чи на початку наступного очікується подальше зростання цін на соняшник до 19 тис. гривень за тонну (тобто на 4,2-4,7%).

У ВАР назвали два головні фактори, через які дорожчає соняшник:

  • війна в Україні значно обмежила пропозицію вітчизняної олії;
  • відновлення роботи портів у березні-лютому, через що значно зменшилися запаси соняшника.

"Основними виробниками соняшникової олії у світі є РФ та Україна. Росія експортує більшість своєї продукції до Китаю, тоді як інші країни-покупці звертаються до України, де пропозиція є обмеженою. Це призводить до зростання цін на соняшникову олію", – пояснюють в кооперативі ПУСК.

Запаси соняшника на заводах зменшились, тому виробництва готові купувати його навіть за високими цінами. Але переробні об’єкти працюють з мінімальним прибутком, оскільки очікують новий сезон олійних культур. 

"Поточні ціни часто приносять заводам мінімальний прибуток або навіть збитки, але їхня головна мета – підтримувати роботу до початку сезону ріпака, коли на переробку надійде новий врожай", – зазначили аграрії.

Раніше OBOZ.UA вже повідомляв, що через брак соняшникового насіння європейські заводи вимушені призупиняти роботу. Зокрема через це торкнулося молдавської компанії Floarea Soarelui, яка не змогла отримати ліцензію у місцевому Мінсільгоспі на імпорт сировини.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader