100-річна гонитва за найбільшим на Землі безхребетним: ми нарешті побачили його дитя
100-річна гонитва за найбільшим на Землі безхребетним: ми нарешті побачили його дитя

100-річна гонитва за найбільшим на Землі безхребетним: ми нарешті побачили його дитя

Дослідники вважають, що їм уперше в історії вдалося виявити живе дитинча найбільшого безхребетного на планеті.

Історія Землі налічує понад 4,5 мільярда років і за цей час наша планета встигла стати домівкою для мільйонів різних видів тварин. Деякі з них надзвичайно крихітні і їх складно помітити неозброєним оком, а інші неймовірно величезні та, як правило, ховаються в найтемніших глибинах океану, пише IFLScience.

Близько 100 років тому вчені вперше натрапили на найбільше безхребетне на планеті — колосального кальмара (Mesonychoteuthis hamiltoni) — одну з найбільших загадок океану. За всі ці роки нам, на жаль, так і не вдалося сфотографувати або спостерігати за живим колосальним кальмаром. По суті, все, що нам відомо про цей вид, ми дізналися з кількох екземплярів, виявлених у рибальських снастях, або викинутих на берег.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

До сторіччя відкриття цього виду міжнародна дослідницька група розробила амбітний план з пошуку та вивчення найбільшої на Землі безхребетної тварини в її природному середовищі до 2025 року. У період із грудня 2022 року до березня 2023 року вчені чотири рази вирушали в експедицію в Антарктиду, де намагалися відшукати колосального кальмара.

У своїй роботі команда використовувала полярне туристичне судно Ocean Endeavour, оснащене системою глибоководних камер, яку можна було опустити на максимальну глибину 400 метрів. Вченим не вдалося виявити дорослу особину, але вони зняли відео скляного кальмара розміром всього 10-12 сантиметрів. Наразі вчені аналізують кадри, але вважають, що ця особина може виявитися дитинчам колосального кальмара. Утім, існує ймовірність, що команді лише вдалося відкрити новий вид дорослого скляного кальмара Galiteuthis glacialis.

Вважається, що доросла особина колосального кальмара може досягати 14 метрів завдовжки й важить не менше 500 кілограмів. Гігантські розміри дозволили йому завоювати титул найбільшого у світі безхребетного принаймні за вагою. Вчені припускають, що представники цього неймовірного виду мешкають у глибокому морі Південного океану, що оточує Антарктиду. За словами морського вченого і керівника чотирьох експедицій 2022-2023 років Метта Малреннана, колосальний кальмар — величезний приклад того, як мало нам усе ще відомо про океан.

Зазначимо, що скляні кальмари відомі як сімейство Cranchiidae, до якого належать як колосальні кальмари, так і види Galiteuthis glacialis. Це єдині відомі Cranchidae, що мешкають в антарктичних умовах. За словами доктора Аарона Еванса, проблема полягає в тому, що побачений ними кальмар може належати до різних стадій життя будь-якого з Galiteuthis glacialis і Mesonychoteuthis hamiltoni. Буде потрібен додатковий аналіз, щоб розгадати цю таємницю.

На кадрах, знятих ученими, видно велику кількість морського снігу — органічної речовини, що падає в найтемніші глибини океану. Саме морський сніг приховує таємничого кальмара в міру його появи в кадрі.

За словами доктора Кет Болстад з Оклендського технологічного університету, експерта з колосальних кальмарів, впізнати скляних кальмарів за відеозаписом може виявитися зовсім не просто. І все ж деякі види мають унікальні комбінації видимих особливостей, втім, інші виглядають настільки схожими, що їх важко відрізнити лише за зображенням.

Раніше Фокус писав про те, що гігантський кальмар використовує "фари", щоб засліпити жертву.

Теги за темою
дослідження вчені
Джерело матеріала
loader