Один на мільйон. Під час апокаліпсиса знайдено неймовірно рідкісного мутанта з блакитними очима
Один на мільйон. Під час апокаліпсиса знайдено неймовірно рідкісного мутанта з блакитними очима

Один на мільйон. Під час апокаліпсиса знайдено неймовірно рідкісного мутанта з блакитними очима

Напрочуд рідкісну істоту було знайдено зовсім не вченими, а чотирирічною дитиною під час цикадапокаліпсиса.

Останні кілька років навесні на сході відбувається щось дивовижне — мільярди цикад буквально вибираються з-під землі після сплячки. Це дивне і рідкісне явище назвали рідкісним двоплідним цикадапокаліпсисом, який охопив Штати пише IFLScience.

Під час і без того дивовижного природного явища сталося щось незвичайне: чотирирічному хлопчикові, на ім'я Джек Бейлі, вдалося виявити рідкісну цикаду-мутанта з блакитними очима. Пізніше дослідники розповіли, що до рук дитини потрапила самка блакитноокої цикади, що належить до виду Magicicada cassini.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Зазначимо, що у цикад цього виду очі зазвичай червоні, а тому експерти вважають, що такі особини зустрічаються раз на мільйон. У результаті Польовий музей природної історії Чикаго викупив унікальний зразок у дитини, він експонуватиметься до кінця червня. Тривалість життя цикад неймовірно коротка, а тому комаха вже померла до того моменту, як потрапила до рук дослідників.

Експерти зазначають, що блакитні очі рідко трапляються у цього виду цикад, ймовірно, через рідкісну генетичну мутацію. На жаль, наразі науці мало що відомо про першопричину блакитних очей, проте вчені з Польового музею сподіваються секвенувати ДНК комахи, щоб виявити гени, відповідальні за її блакитні очі.

Ще один вид блакитноокої Magicicada Cassini
Фото: Daniel Le/Field Museum

Дослідники також зазначають, що 2024 рік може стати одним із найкращих варіантів виявити блакитнооку цикаду, оскільки цього року спостерігається рідкісне явище подвійного виводка. Більшу частину свого життя цикади перебувають під землею, а групи, також відомі як виводки, з'являються лише раз на 13 або 17 років. Цей рік буде особливо драматичним, оскільки два виводки цикад збираються синхронізувати своє пробудження вперше за 221 рік.

Передбачається, що обидва виводки з'являться в деяких частинах Алабами, Арканзасу, Джорджії, Іллінойсу, Індіани, Айови, Кентуккі, Луїзіани, Мічигану, Міссісіпі, Міссурі, Північної Кароліни, Південної Кароліни, Теннессі, Оклахоми, Мериленду, Вісконсина і Вірджинії.

Науковці зазначають, що цикадапокаліпсис розпочався на початку травня 2024 року, проте передбачається, що в деяких районах він може тривати до кінця червня.

Раніше Фокус писав про те, що вчені збентежені таємницею синхронного народження цикад: сплять 17 років, щоб влаштувати оргію і померти.

Теги за темою
дослідження вчені
Джерело матеріала
loader
loader