Комуналка в Україні: які послуги подорожчають у червні
Комуналка в Україні: які послуги подорожчають у червні

Комуналка в Україні: які послуги подорожчають у червні

Для побутових споживачів може змінитися лише ціна за світло.

Незважаючи на повномасштабну війну в Україні, побутовим споживачам необхідно вчасно оплачувати комунальні послуги, такі як газ, електроенергію і воду. Про це повідомляють у матеріалі видання "На пенсії".

Чи збільшиться тариф на електроенергію

З 1 червня може відбутися підвищення тарифу на електроенергію для населення. Як зазначив голова Держенергонагляду Руслан Слободян, перегляд тарифу на електроенергію є одним із можливих кроків для залучення додаткових коштів на відновлення енергосистеми.

"Від наявності коштів безпосередньо залежить швидкість відновлення генеруючих потужностей, а також наскільки ми встигнемо підготуватися до наступного опалювального сезону. Чим більше ми встигнемо зробити до осені, тим менше відключень буде протягом наступної зими", — сказав він.

За словами Слободяна, відповідні розрахунки все ще ведуться.

"Поки що важко сказати, на скільки відсотків збільшиться тариф, але можу запевнити, що це підвищення не буде шоковим для споживачів", — додав він.

Експерти прогнозують, що тариф на електроенергію може зрости в півтора-два рази. Імовірно, побутові споживачі платитимуть від 3,50 до 5 грн за кВт/год.

Слід зазначити, що тариф на електроенергію в Україні було підвищено з 1 червня 2023 року. Тоді він збільшився на 57%, досягнувши 2,64 грн за кВт/год. Ця ставка була розрахована до 31 грудня 2023 року включно, але уряд продовжив її дію до 31 травня 2024 року.

Чи збільшиться тариф на газ

Для домашніх споживачів тариф на газ зберігається на тому ж рівні, без внесення змін.

Для більшості домашніх господарств, які обслуговуються компанією "Нафтогаз України", вартість одного кубометра газу залишається на рівні 7,96 гривень, як і раніше.

Цей тариф залишається чинним до 30 квітня 2025 року включно.

Чи збільшиться тариф на воду

В Україні тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення для домашніх споживачів залишаються незмінними.

Однак із 1 червня 2024 року тариф на воду для непобутових споживачів збільшиться. Експерти припускають, що зміни можуть торкнутися і побутових споживачів до кінця року.

Як раніше писав Фокус з посиланням на пояснення юристів, існують випадки, коли постачальник через суд вимагав стягнути зі споживача і десять тисяч гривень, і навіть одну тисячу. Про це йдеться в статті Фокуса "Боржники без світла. Кому в Україні незабаром загрожує відключення електроенергії".

Джерело матеріала
loader
loader