Створено вакцину, яка допоможе кішкам жити до 30 років
Створено вакцину, яка допоможе кішкам жити до 30 років

Створено вакцину, яка допоможе кішкам жити до 30 років

Хронічна хвороба нирок (ХХН), або хронічна ниркова недостатність, — одна з найчастіших причин смерті кішок. Цей діагноз зустрічається у майже 30% вихованців старше 10 років. Однак є шанс, що імунолог Тору Міядзакі з Токійського університету допоможе кішкам подолати цю недугу.

Команда дослідників під керівництвом доктора Міядзакі  розробила вакцину, яка вже показала перспективні результати у клінічних випробуваннях. Вона покращила роботу нирок навіть у невиліковно хворих тварин.

В основі – білок – інгібітор апоптозу макрофагів, який допомагає ниркам виводити токсини за допомогою імуноглобулінів (антитіла). Ще в 2015 році вчений зауважив, що в крові кішок цей білок не завжди працює належним чином, тому вони стають сприйнятливими до ниркової недостатності. 

Тепер Міядзакі працює над тим, щоб препарат був доступним щодо ціни для всіх власників кішок. Очікується, що вакцина вийде на ринок уже 2025 року.

Усунувши основну причину захворюваності на нирки, вакцина, ймовірно, дасть можливість кішкам жити до 30 років — тобто вдвічі більше, ніж становить середня тривалість життя цих домашніх тварин сьогодні.

Джерело матеріала
loader
loader