"Укренерго" прагне уникнути появи нових боргів перед "зеленими" інвесторами, – Скрипник
"Укренерго" прагне уникнути появи нових боргів перед "зеленими" інвесторами, – Скрипник

"Укренерго" прагне уникнути появи нових боргів перед "зеленими" інвесторами, – Скрипник

Компанія "Укренерго" хоче уникнути появи нових боргів при розрахунках за послугу зі збільшення частки електроенергії з відновлюваних джерел.

Про це в ході засідання Комітету з питань енергетики та ЖКГ заявив Олег Скрипник, в.о. фінансового директора НЕК "Укренерго".

"У нас в тарифі на сьогодні передбачено 12,3 млрд грн без ПДВ. Є передбачення, що цієї суми не вистачить для покриття всієї вартості послуги за рік. Сьогодні сума потенційних актів наближається до цієї суми", – сказав Скрипник.

За його словами, компанія очікує, що за результатами перевірки діяльності вона отримає додаткові ресурси на погашення заборгованостей, зокрема й на балансуючому ринку.

"З початку року приріст боргу на балансуючому склав більше 0,5 млрд грн, і відповідно так збільшився наш борг", – додав фінансовий директор.Він також повідомив, що компанія за 2024 рік заплатила понад 19 млрд грн для виконання поточних платежів і погашення минулих боргів за послугу зі збільшення частки електроенергії з ВДЕ.

"Ми підписали акти за 16 місяців. Це дозволило сплатити (ДП "Гарантований покупець". – Ред.) значну частину коштів. Зараз ми платимо в рамках отриманих коштів за квітень і травень", – зазначив Скрипник.

Нагадаємо, Нацкомісія з питань енергетики планує підвищити тариф "Укренерго" на передачу електроенергії на 19% у порівнянні з діючим до 628,65 грн за МВт-год. Як повідомлялося, Українська вітроенергетична асоціація закликає уряд знайти фінансовий ресурс для Енергоатому (кредити чи облігації), щоб обнулити весь борговий ланцюжок – ДП "Гарантований покупець", ПУПи, ОСРи, "Укренерго" та виробниками з ВДЕ, заборгованість перед якими становить 17 млрд грн.

Джерело матеріала
loader