Світло в Києві відключатимуть без попередження: графіки скасували, але можуть повернути
Світло в Києві відключатимуть без попередження: графіки скасували, але можуть повернути

Світло в Києві відключатимуть без попередження: графіки скасували, але можуть повернути

В Україні запровадили тимчасові екстрені відключення електрики. Обмеження запроваджено у чотирьох областях – Київська, Одеська, Дніпропетровська, Донецька та місто Київ. Світло вимикають без попереднього графіка, в аварійному режимі.

Про це йдеться в повідомленні ДТЕК. "На жаль, важка ситуація в енергосистемі після обстрілів рф триває. Тому за вказівкою Укренерго, застосовуються екстрені відключення", – зазначають в компанії.

Українцям слід розрізняти типи відключень електроенергії, адже якщо у вас зникло світло, це не обов'язково означає застосування погодинних відключень. Основних режимів обмежень енергопостачання в Україні є два:

  • графіки аварійних відключень (ГАВ), вони ж екстрені відключення світла: вони запроваджуються без попереджень при аварійному дефіциті потужності в енергосистемі;
  • графіки погодинних відключень (ГПВ), вони ж стабілізаційні відключення або планові відключення: вони мають чітко визначений проміжок дії та вводяться вони за прогнозованого дефіциту потужності в енергосистемі.

Відключення електроенергії за графіком: як дізнатися час у Києві

У Києві для кожного побутового споживача години в добі поділено на три категорії залежно від режиму подачі електроенергії. У графіках ці категорії мають колірні позначення:

  • білий колір: світло є (за умови відсутності обстрілів та аварій);
  • темно-сірий колір: гарантоване відключення (застосовується при погодинних графіках);
  • світло-сірий колір: можливі відключення (застосовується при погодинних графіках).
Графіки погодинних відключень в Києві

Гарантоване відключення триває до 4 годин, а гарантована наявність електрики – по 2 години. Максимальний час без світла для кожної групи може сягати 18 годин на добу, з гарантованими відключеннями сумарно від 9 до 12 годин на добу, залежно від дня тижня.

Для отримання інформації щодо графіків відключень, мешканці Києва можуть скористатися декількома ресурсами. А саме:

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, модульні ТЕЦ забезпечують додаткову стійкість енергосистеми України та резервне теплозабезпечення, хоча їх встановлення є дорогим і потребує значного часу та інвестицій. У поточних умовах дефіциту енергії Україна не має великого вибору, тому залучення всієї можливої генерації є необхідним кроком.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader