Багряні ріки. 525-кілометрову "криваву артерію Землі" сфотографували з космосу
Багряні ріки. 525-кілометрову "криваву артерію Землі" сфотографували з космосу

Багряні ріки. 525-кілометрову "криваву артерію Землі" сфотографували з космосу

Дослідники показали знімок іржавої річки, що змінює форму, яка тече "червоними землями" Мадагаскару.

Дивовижне фото показує інтенсивний колір і складну форму річки Бетсібока на Мадагаскарі, яка звивається через складну серію мангрових островів. Відомо, що фото було зроблене космонавтом у 2018 році та показує, як річка та острови, які вона огинає, були змінені в останні роки внаслідок руйнівних дій людини, пише Live Science.

Відомо, що річка Бетсібока простягається приблизно на 525 кілометрів від одного з центральних високогір'їв Мадагаскару до затоки Бомбетока на північно-західному узбережжі острова. У міру наближення до моря річка розділяється, утворюючи мережу переплетених водних шляхів, також відому як дельта, оскільки знебарвлена вода відводиться навколо низки невеликих островів. Дослідники зазначають, що за останні роки та річка, і острови були змінені внаслідок руйнівних дій людини.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Дані Земної обсерваторії NASA свідчать про те, що ці острови складаються з відкладень, скріплених глибоким переплетеним корінням мангрових дерев. Деякі з них більші й мають видимі ознаки ерозії поблизу центру, де вода просочується крізь дерева. Попередні дослідження вже показали, що без коренів острови, ймовірно, були б просто змиті річкою, що в результаті дестабілізувало б навколишнє середовище.

Місцеві жителі часто називають дельту річки "червоними землями", оскільки вода в ній має темно-помаранчевий відтінок. Вчені вважають, що цей колір з'явився внаслідок сильного забарвлення ґрунту, багатого на оксиди заліза, схожі на іржу, відомими як латерит.

Спостереження показують, що колір річки Бетсібока стає більш насиченим, коли проливні дощі тропічних штормів змивають більше оксиду заліза з навколишньої землі. Однак це не єдине, що впливає на колір річки — попередні дослідження показали, що діяльність людини також змінює річку.

Із землі річка Бетсібока має яскравий помаранчевий відтінок
Фото: Shutterstock

За даними Земної обсерваторії NASA, з 1950 року близько 40% лісового покриву Мадагаскару було знищено лісовими пожежами, а також незаконним вирубуванням і надмірним випасом худоби. У результаті річка тепер протікає більш нестабільним ґрунтом, що полегшує знесення більшої кількості наносів річкою.

У 2010 році вчені використовували супутникові дані за останні 30 років, у період з 1973 по 2003 роки, і виявили, що посилення ерозії фактично зробило річку значно більш насиченого кольору. Крім того, втрата лісів вплинула на швидкість течії річки, а це своєю чергою посилило навантаження на мангрові острови в дельті річки.

На думку вчених, основна проблема полягає в тому, що місцеві жителі покладаються на води річки Бетсібока для отримання питної води, купання, прання і ведення сільського господарства.

Раніше Фокус писав про те, що найбільше "дзеркало" на Землі видно навіть із космосу: з чого воно зроблене.

Теги за темою
Космос дослідження вчені
Джерело матеріала
loader
loader